Ciprul, îngrijorat de "agresivitatea" Turciei în estul Mediteranei

Ciprul, îngrijorat de "agresivitatea" Turciei în estul Mediteranei

Agresivitatea din ce în ce mai mare a Turciei pe scena internațională îngrijorează profund conducerea Ciprului, stat care a mai suferit din cauza disprețului pe care Ankara îl manifestă față de dreptul internațional. Iată ce scrie La Livre Belgique.

"Vineri, 4 septembrie, președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la contextul "foarte volatil" din estul Mediteranei în ceea ce privește delimitarea frontierelor maritime și a prospecțiunilor de gaze, datorită "agresivității" Ankarei, și a îndemnat la "dialog", într-un interviu acordat AFP.

"Există o agresivitate a Turciei care, în realitate, are intenția de a prelua controlul asupra întregii zone și, în consecință, asistăm la o tensiune crescândă. Situația este foarte volatilă și îngrijorătoare", a spus domnul Anastasiades.

Această "situație foarte gravă" este rezultatul "provocărilor", "încălcărilor dreptului internațional", "dreptului maritim internațional" și "propriei noastre zone economice exclusive" (ZEE) de către Ankara, a spus Nicos Anastasiades, în timpul acestui interviu la Palatul Prezidențial din Nicosia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În consecinţă, șeful statului cipriot a cerut "ONU și comunității internaționale (...) să recurgă la toate mijloacele pentru a crește presiunea asupra Turciei", astfel încât aceasta "să își înceteze activitățile ilegale".

"Așadar, sunt convins că vom putea evita orice escaladare ulterioară", a adăugat el.

Tensiunile sunt mari în estul Mediteranei în jurul prospecţiunilor de gaze și a delimitării frontierelor maritime, implicând toate țările din zonă, printre care se află Grecia, Cipru și Turcia.

Din 10 august, Ankara a desfășurat o navă seismică și o escortă de vase de război pentru a face explorări în largul insulei grecești Kastellorizo, la 2 km de coastele sale.

Turcia efectuează prospecţiuni şi în ZEE a Republicii Cipru, țară UE pe care ea nu o recunoaște datorită împărţirii insulei.

La sfârșitul lunii august, aceste tensiuni au fost exacerbate între Ankara și Atena, care au efectuat manevre militare rivale, prima împreună cu Statele Unite, apoi cu Rusia, iar cea de-a doua cu Franța, Cipru și Italia.

La rândul său, UE a amenințat Turcia cu noi sancțiuni, încurajând în același timp dialogul: vineri, şeful diplomaţiei UE, Charles Michel, a venit cu ideea unei "conferințe multilaterale asupra Mediteranei de Est".

Președintele cipriot a afirmat că va aborda subiectul la summitul EuroMed, care va reuni șapte țări europene joia și vinerea viitoare în Corsica (Franța).

"Sancțiunile nu sunt obiectivul nostru", a asigurat pentru AFP Nicos Anastasiades. "Scopul nostru este ca, prin dialog, să ajungem la o soluționare din toate punctele de vedere în conformitate cu (...) dreptul internațional".

Întrebat despre atitudinea UE în fața acestei crize, el a lăudat în special "solidaritatea" Franței, "forța motrice din spatele a ceea ce ar trebui să facă Europa pentru a proteja statele membre de agresivitatea turcă", în opinia sa.

În același timp, "înțeleg ce face cancelarul german (Angela Merkel) în încercarea de a promova o mediere", a semnalat Anastasiades. Dar, "bineînțeles că am dori să vedem Germania și Franța făcând front comun", a spus el.

Parisul, cu care Nicosia are tot mai multe legături, inclusiv militare, are "un rol de jucat în întreaga regiune", în cadrul eforturilor de "consolidare a păcii" și a "stabilităţii", a insistat dl. Anastasiades.

De asemenea, el a lăudat relația cu Statele Unite, descrise ca fiind "partener apropiat și de încredere", la trei zile după anunțarea de către Washington a unei ridicări parțiale a unui embargou asupra armelor, vechi de 30 de ani, care viza Ciprul.

Ankara a criticat imediat decizia, care vizează vânzarea de echipamente militare "neletale". De altfel, a doua zi, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a îndemnat și Grecia și Turcia să "reducă tensiunile". 

Dar cele două țări și-au continuat jocurile verbale vineri.

După ce a negat discuțiile de joi seară cu Ankara în cadrul NATO, Atena, prin vocea premierului său, Kyriakos Mitsotakis, a cerut Ankarei să înceteze cu "amenințările". Și la Ankara, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat Atena că s-a sustras negocierilor, negând acest dialog la NATO, organizație în care cele două țări vecine sunt membre", notează La Libre Belgique.

Traducerea:Rador