Turcia SFIDEAZĂ America: a INVADAT Siria cu zeci de TANCURI și forțe de COMANDO, chiar în ziua în care Joe Biden a sosit la Ankara pentru a-l ÎMPĂCA pe Erdogan!
- Radu Pădure
- 24 august 2016, 12:35
Armata turcă a lansat miercuri în zori o operațiune în Siria, cu avioane de luptă și forțe speciale la sol, motivul oficial fiind alungarea ISIS din zona de frontieră Jarablus. Ulterior, președintele Erdogan a recunoscut că erau țintite și „milițiile kurde”, aliate cu americanii, iar un fotograf al AFP a surprins imagini cu zeci de tancuri turce pătrunse pe teritoriul sirian.
Ankara anunțase în weekend că dorește să joace un rol mai activ în Siria, iar operațiunea de miercuri, botezată „Scutul Eufratului” este cea mai amplă de la începutul conflictului sirian, acum cinci ani și jumătate.
Operațiunea a fost anunțată ca una rapidă: „Cred că amenințarea va fi lichidată într-un termen scurt”, a declarat ministrul de Interne Efkan Ala, primul oficial turc care a vorbit despre operațiunea militară de miercuri.
Aceasta a fost lansată chiar în ziua în care vicepreședintele american Joe Biden era așteptat în Turcia, într-o tentativă de a aplana tensiunile dintre țările cu cele mai mari armate din NATO. Biden se va întâlni cu premierul Binali Yildîrîm, apoi cu președintele Erdogan.
Biroul premierului turc a anunțat într-un comunicat că Turcia a beneficiat în acțiunea sa de sprijinul coaliției internaționale:
„Forțele armate turce și forțele aeriene ale coaliției internaționale au lansat o operațiune militară având drept scop curățarea districtului Jarablus din provincia Alep de organizația teroristă ISIS.”
Televiziunea privată NTV a informat că un număr redus de forțe speciale turce au pătruns câțiva kilometri pe teritoriul Siriei pentru a securiza zona, înaintea unei incursiuni terestre, care ar fi iminente. Ea a prezentat imagini cu mișcări de tancuri la frontieră.
Avioane de luptă turce F-16 și avioane ale coaliției au lansat bombe asupra zonelor ocupate de jihadiști în Jarablus, pentru prima oară de la doborârea în noiembrie 2015 a unui aparat rus Su-24, în zona de frontieră turco-siriană, a mai precizat NTV.
Agenția de presă pro-guvernamentală Anadolu a informat și ea că din cele 12 ținte avute în plan de aviație, 11 au fost distruse, iar surse militare au declarat pentru NTV că 70 de ținte au fost eliminate de artilerie.
Imaginile prezentate de televiziune arătau coloane de fum înălțându-se deasupra Jarablus. Regimul de la Ankara ordonase marți seara locuitorilor din Karkamis, aflat peste frontieră de Jarablus, să evacueze orășelul turc „din motive de securitate”.
Anadolu a precizat că Operațiunea „Scutul Eufratului” a început la ora locală 04.00 (01.00 GMT) și are ca scop, în afară de alungarea ISIS, „întărirea securității frontierei și prezervarea integrității teritoriale a Siriei”.
Ce se ascunde în spatele acestor cuvinte: „prezervarea integrității teritoriale a Siriei”? În primul rând, să observăm că este unul dintre obiectivele oficiale anunțate de Rusia încă de la începutul implicării sale în conflictul sirian, în septembrie 2015, în sprijinul regimului Assad.
Până la reîmpăcarea istorică din Erdogan și Putin, Assad era unul dintre marii inamici ai Ankarei, care a sprijinit cu toate forțele răsturnarea sa de la putere.
În al doilea rând, ministrul turc de Interne, Efkan Ala, a declarat pentru agenția Anadolu că operațiunea de pe teritoriul sirian are ca scop de a împiedica milițiile kurde să elibereze ele Jarablus de jihadiști:
„Turcia nu va permite ca securitatea sa să fie amenințată și va lua toate măsurile necesare.”
Ankara este îngrijorată de înaintarea Forțelor Democratice Siriene (FDS), o alianță kurdo-arabă, dinspre Minbej spre Jarablus, și vrea să împiedice consolidarea kurzilor la frontierele sale.
Ankara se teme de tentativele kurzilor de a crea o entitate teritorială autonomă, la frontiera sa, lângă regiunea de sud a Turciei, locuită în majoritate de kurzi, îngrijorată de riscul unei rupturi teritoriale.
În discursurile oficiale, Turcia nu face nici o diferență între ISIS și kurzi; în realitate, au existat numeroase dovezi că între regimul Erdogan și organizația jihadistă au existat numeroase legături.
În perioada de ruptură dintre Ankara și Moscova, Rusia a acuzat Turcia că achiziționează petrol de la ISIS, ajutând astfel organizația teroristă.
Faptul că Turcia a lansat ofensiva în Siria, inclusiv o invazie terestră cu tancuri și forțe speciale, împotriva kurzilor, aliați importanți ai Statelor Unite în combaterea ISIS, chiar în ziua vizitei vicepreședintelui american, reprezintă un avertisment diplomatic clar la adresa Washingtonului, că Turcia nu are de gând să se lase impresionată și să renunțe la obiectivele sale.
Pe de altă parte, vizita lui Joe Biden la Ankara, după numeroasele amenințări (inclusiv cu războiul!) ale regimului Erdogan la adresa Statelor, după puciul ratat din 15 iulie, dacă acestea nu se conformează să-l extrădeze pe clericul Fethullah Gülen, este văzută ca un semnal de cedare din partea Washingtonului.
Turcia are a doua armată ca mărime din NATO și este cea mai mare forță a Alianței din flancul estic.