Turcia se apropie de un punct de cotitură istoric. 14 mai este data alegerii între „democrație sau autocrație”
- Maria Dima
- 3 mai 2023, 12:58
Turcia se apropie de un punct de cotitură istoric. 14 mai este data alegerii între „democrație sau autocrație”. Spiritul Zilei Muncii și Solidarității de 1 Mai, care anticipează aceste alegeri foarte importante, este potrivit momentului.
Participanții la manifestările de 1 mai, care au venit din diverse cartiere ale Istanbulului în Piața Maltepe, unde a avut loc sărbătoarea, au fost mai entuziaști decât anul trecut. Muncitorii, pe care AKP i-a sărăcit în 21 de ani, scriu pe bannere că vor cere socoteală pentru drepturile pe care le-au pierdut la alegeri. A fost o largă participare la sărbătoare, în afară de partidele politice și membrii de sindicat. "TÜİK, ai fost prin piețe?" (Institutul Turc de Statistică - n.red.)
Unii au venit cu copii, alții singuri... În piață erau oameni de toate vârstele, de la 7 la 70 de ani. Sindicatul lucrătorilor din domeniul teatrului și cinematografiei, din care fac parte Nur Sürer și Halil Ergün, a avut o participare extinsă la manifestările de 1 mai, potrivit cumhuriyet.com.tr.
Sindicatul lucrătorilor din industria de apărare, Harb-Iș, era în piață cu bannere pe care scria "TÜİK, ai fost prin piețe?". Lucrătorii din piețe au protestat față de programul lung de lucru, micii lucrători în vârstă de 8-10 ani, autointitulați Tinerimea Muncitoare, își cereau dreptul la "pâine și ciocolată". În număr mare în piață au fost și organizațiile de pensionari. Cel puțin patru organizații diferite cereau același lucru: Să înceteze cu pensiile injuste!
"Această ordine ne-a sărăcit"
Președintele Confederației Sindicatelor Progresiste ale Muncitorilor din Turcia (DISK), Arzu Çerkezoğlu, a sintetizat în discursul ținut problemele cu care se confruntă muncitorii: "Trăim într-un regim în care nedreptatea, fărădelegea, restricțiile, jaful și minciunile au dominat de ani de zile. Cu această orânduire ne-au sărăcit pe toți. Ne-au uzurpat libertățile și drepturile, au distrus justiția. Ei au folosit piatra și pământul acestei țări frumoase ca și cum ar fi propria lor bogăție. Au jefuit și au întinat. Credem că acest 1 mai va fi ultimul în care piața Taksim este închisă. Ne vom întâlni în parcul Gezi anul viitor". (Protestele din Parcul Gezi au început pe 28 mai 2013 la Istanbul, unde sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de planul de defrișare a parcului, pentru un proiect imobiliar. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. Pe 1 iunie, protestele au continuat, poliția intervenind pentru a opri sute de manifestanți care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Piața Taksim. De atunci, Taksim este închis adunărilor publice. Protestele s-au extins în numeroase orașe mari ale Turciei - n.red)
Efectul speranței
Manifestațiile de 1 mai 2023 au venit în contextul în care opoziția și-a continuat campania electorală în piețe. Zona de întâlnire din Maltepe a fost mai aglomerată decât anul trecut. Un muncitor l-a numit "efectul speranței". Dacă totul „va merge foarte bine”, așa cum spune opoziția, gândiți-vă câți oameni vor fi mobilizați de efectul libertății în Taksim, anul viitor...(Rador)