Turcia: Precondițiile SUA referitoare la achiziția avioanelor F-16, inacceptabile

Turcia: Precondițiile SUA referitoare la achiziția avioanelor F-16, inacceptabile Ucraina va primi avioane de luptă F-16 / Sursă foto: Arhiva EVZ

MILLIYET. Purtătorul de cuvânt al Președinției Turciei, İbrahim Kalın, a făcut declarații cu privire la procesul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO. Vorbind despre „precondițiile” SUA privind vânzarea avioanelor F-16 americane, Kalın a spus: „Acest lucru nu este acceptabil pentru Turcia”.

În legătură cu candidatura Suediei și a Finlandei la NATO, Kalın a declarat:

"Am spus că mai trebuie făcuți pași. Suedia face modificări în Constituție. Au declarat că mai au nevoie de timp până în iunie. Nu există niciun blocaj din partea Turciei. Dacă vor elimina terorismul, Turcia nu va întârzia să răspundă. Finlanda are mai puține probleme decât Suedia. Suedia și Finlanda au început acest proces împreună și și-au arătat determinarea de a continua împreună. Respectăm și acest lucru. Mai târziu, Finlanda va face o nouă evaluare sau va începe un proces separat? Vom evalua situația. Voi avea întâlniri cu colegii mei, va participa și ministrul nostru de externe. Vom lua o decizie".

 Aderarea la NATO, condiție pentru primirea avioanelor F-16?

"Auzim diverse declarații despre precondiții referitoare la F-16. Dacă senatori precum Menendez pun astfel de condiții în Congres, își pierd statutul de imparțialitate. Turcia nu va accepta niciodată acest lucru. Dacă este pusă vreo precondiție în Congres dar în schimb solicitarea Greciei primește un răspuns pozitiv, înseamnă că va fi afectat principiul imparțialității în cadrul NATO. Pentru noi, programul F-16 este o alternativă de a ne consolida forțele aeriene".

Ne puteți urmări și pe Google News

 Primul contact cu Siria după 11 ani

"Încă nu sunt cunoscute data și locul contactului. Suntem foarte mulțumiți de faptul că Iranul este inclus în acest proces. Implicarea Iranului detensionează procesul și are contribuții. Putem afirma că această întâlnire ar putea avea loc în săptămânile următoare".

 Războiul Rusia - Ucraina

"Spuneam încă de la începutul războiului că nu vor fi învingători. Este normal ca Ucraina, ale cărei teritorii au fost ocupate, să ia măsuri. În această cheie ar trebui să fie evaluată lupta lor. Dar prelungirea războiului aduce și alte probleme.

Încurajăm părțile să avanseze cât mai curând prin negocieri și depunem eforturi în acest sens. Încercăm să aducem împreună cele două părți. În curând se împlinește un an de război, sperăm să nu fie mai mult. Războiul a provocat deja moartea a mii de oameni și distrugeri. Suntem de părere că este nevoie de o soluție bazată pe integritatea teritorială și securitatea Ucrainei". (Rador)