Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce refuză Joe Biden refuză să doneze avioane F-16 către Ucraina: Există îngrijorări că trimiterea unei astfel de tehnologii ar putea escalada conflictul
De ce refuză Joe Biden refuză să doneze avioane F-16 către Ucraina: Există îngrijorări că trimiterea unei astfel de tehnologii ar putea escalada conflictul

De ce refuză Joe Biden refuză să doneze avioane F-16 către Ucraina: Există îngrijorări că trimiterea unei astfel de tehnologii ar putea escalada conflictul

Președintele Joe Biden a spus că SUA nu vor oferi Ucrainei nici un avion de luptă F-16. Acest anunț vine după ce oficialii ucraineni au intensificat apelurile pentru ca aliații să doneze avioane de război avansate pentru a-și putea controla spațiul aerian. În prezent sunt folosite avioane din epoca sovietică.

Joe Biden a fost foarte sigur atunci când a susținut că nu va trimite avioanele F-16 în prima linie. Există îngrijorări că trimiterea unei astfel de tehnologii ar putea escalada conflictul și ar putea fi privită de Rusia ca pe o amenințare din partea NATO.

Cu toate acestea, secretarul apărării al Marii Britanii a spus că rămâne deschis cu privire la trimiterea unor avioane în Ucraina. Ben Wallace a spus Parlamentului că există un istoric al țărilor care spun că nu vor trimite arme, dar care au cedat, în cele din urmă. Nici președintele Franței nu a exclus această posibilitate, dar a spus că ar trebui îndeplinite anumite condiții.

Război în Ucraina

Ministrul Apărării al Ucrainei dorește să-și susțină punctul de vedere în privința furnizării de avioane în vizita cu președintele Franței. Potrivit unui consilier prezidențial, au existat și semnale pozitive din partea Poloniei privind furnizarea de avioane.

Acest apel pentru furnizarea de avioane a venit în urma acceptării din partea aliaților occidentali de a dona zeci de tancuri către Ucraina. Miliarde de arme au fost deja donate, însă Ucraina susține că tancurile moderne sunt vitale pentru a înfrânge Rusia în război, potrivit Business Insider.

Ce spune Polonia

Eventualul transfer de avioane de luptă F-16 ale forţelor aeriene poloneze către Ucraina nu face obiectul niciunei „discuţii oficiale”, a declarat marţi un ministru adjunct al Apărării de la Varşovia, Wojciech Skurkiewicz, la o zi după refuzul SUA de a livra aceste aparate de zbor Kievului.

„Pentru moment, nu există nicio discuţie oficială despre transferul (avioanelor) F-16 (poloneze către Ucraina). Subiectul nu există”, a declarat oficialul polonez pentru AFP.

Polonia dispune de 48 de avioane de luptă F-16 de producţie americană.

Declaraţiile ministrului adjunct survin după cele făcute de premierul Mateusz Morawiecki, care a subliniat luni că „ne coordonăm cu partenerii din NATO toate demersurile ce urmăresc întărirea forţelor de apărare ale Ucrainei”.