Turcia: partidul premierului Erdogan a câştigat legislativele şi va guverna singur
- Luciana Pop
- 13 iunie 2011, 11:56
Formaţiunea premierului Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a câştigat alegerile legislative desfăşurate azi în Turcia, obţinând 49,9 la sută din sufragii, după numărarea a 99,9% dintre buletinele de vot. Marele rival, Partidul Popular Republican (CHP, de centru-stânga), a primit aproape 26% din voturi. Partidul Mișcarea Naționalistă (MHP), de extremă-dreapta, a obținut 13 la sută din voturi.
Peste 50 de milioane de turci au fost așteptați ieri la urne, în cadrul alegerilor parlamentare în care Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002, era considerat favorit. Prezența la vot a fost una ridicată, 84,5 la sută, potrivit postului NTV.
Cu puţin sub 50 la sută din voturi şi 326 de locuri în parlament dintr-un total de 550, formaţiunea guvernamentală nu va putea însă modifica Legea fundamentală, pentru schimbarea Constituţiei fiind necesară o majoritate parlamentară de două treimi. „Populația ne-a transmis un mesaj, și anume faptul că noua Constituție trebuie adoptată prin consens și negocieri. Vom căuta să obținem acest consens cu opoziția, cu partidele din afara Parlamentului, cu ONG-urile, cu presa, cu mediul academic, cu oricine care are un cuvânt de spus în acest sens”, a declarat Erdogan după publicarea rezultatelor parțiale. El a reamintit că Turcia vrea să devină o voce puternică în Orientul Mijlociu și nu numai. „Credeți-mă, Sarajevo a câștigat astăzi la fel de mult ca Istanbul, Beirutul a câștigat astăzi la fel de mult ca Izmir, Damascul la fel ca Ankara, Ramallah, Nablus, Jenin, Cisiordania și Ierusalimul a câștigat la fel de mult ca Diyarbakir”, a subliniat el în fața susținătorilor săi. Şeful guvernului a votat la Istanbul Şeful guvernului şi-a exprimat opţiunea ieri, la prânz, când a mers la o secţie de votare din Istanbul împreună cu soţia sa şi cu fiica lor. Erdogan a fost primar al celui mai mare oraș din Turcia în perioada 1994-1998.
După ce a votat, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”este timpul ca poporul să îşi spună cuvântul”. Şeful guvernului de la Ankara a mai precizat că procesul de votare a decurs bine şi speră ca acesta să contribuie la consolidarea păcii, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale în Turcia.
În statul musulman cu 74 de milioane de locuitori, membru al NATO, care face legătura între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, premierul turc şi-a consolidat sprijinul populaţiei datorită succesului pe care l-a înregistrat în crearea unei economii înfloritoare şi în încheierea a decenii de coaliţii haotice, lovituri de stat militare şi ajutoare financiare internaţionale eşuate.
Actualul premier, al cărui partid îşi are rădăcinile în mişcări islamiste interzise, a anunţat că noua lege fundamentală va fi bazată pe principii democratice şi pluraliste ce vor apropia Turcia de standardele UE. Plusurile şi minusurile AKP Cotidianul francez „Le Monde” a trecut în revistă atât plusurile, cât şi minusurile formaţiunii islamo-conservatoare aflate la putere din noiembrie 2002. Stabilitatea, organizarea partidului, carisma liderului, bilanţul economic, dezvoltarea infrastructurii şi ascensiunea Turciei pe scena politică internaţională se numără printre principalele puncte forte ale AKP.
Autoritarismul lui Erdogan, îndepărtarea parţială de electorat, puritanismul, corupţia, accentuarea inegalităţilor sociale , abandonarea perspectivei europene şi relaţiile tensionate cu Israelul sunt trecute de jurnaliştii francezi la capitolul „minusuri”.
Un miracol economic Turcia a fost la un pas de faliment în 2001, dar, după ce Erdogan a preluat conducerea guvernului de la Ankara, în martie 2003, şi-a revenit spectaculos şi ajuns a 16-a economie mondială, înregistrând o creştere de 8,9% anul trecut.
Recep Tayyip Erdogan (57 de ani) nu vrea să se oprească însă aici şi are un obiectiv clar: până în 2023, Turcia trebuie să devină una dintrele primele zece economii ale lumii.