Într-o țară pe care marile agenții internaționale de rating o apreciază ca fiind junk (nerecomandată investițiilor), condițiile creșterii salariului minim pe economie sunt esențiale.
Salariul minim pe economie în Turcia va creşte anul viitor cu aproape 22%. Acest anunț făcut luni a creat nemulțumiri din partea sindicatelor, în opinia cărora majorarea este „inacceptabil de mică", informează Digi24.
Începând de la 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie va fi majorat cu 21,56% până la 2.826 de lire (377 de dolari), a anunţat luni ministrul Muncii, Familiei și Serviciilor sociale, Zehra Zumrut Selcuk, la televizor. Acest procent înseamnă o creștere de 16% a sumei nete, anunță Reuters. El a adăugat că este vorba de o creştere mult superioară ratei anuale a inflaţiei, care în luna noiembrie a fost de 14% în timp ce media pe ultimele 12 luni a fost de 12,04%, transmite Bloomberg.
Sindicatele nu anunță proteste
Potrivit Agerpres, care menționează un studiu realizat de confederaţia sindicală DISK, aproximativ jumătate dintre muncitorii turci câştigă salariul minim pe economie, "Având în vedere pierderile de venituri din cauza pandemiei, noul salariu minim a devenit şi mai important pentru angajaţi. Am cerut un salariu minim de 3.800 de lire. Cifra anunţată este inacceptabilă", a declarat preşedintele DISK, Arzu Cerkezoglu.
Cea mai mare confederaţie sindicală din Turcia, Turk-Is, mandatată să îi reprezinte pe angajaţi la negocierile salariale, a apreciat că majorarea anunţată este "inadecvată". Totuși, sindicatele nu au o strategie imediată de contestare a deciziei Guvernului.
Lupta cu inflația și eticheta junk
Fondatorul firmei de consultanţă Cribstone Strategic Macro, Mike Harris, susţine că orice majorare de peste 20% va reprezenta o mare provocare pentru Banca Centrală a Turciei, în lupta sa împotriva inflaţiei. Banca Centrală a Turciei a prognozat o valoare a inflației de 12.1% pentru anul 2020 și de 9.4% for 2021, potrivit Reuters.
Săptămâna trecută, Banca Centrală a decis în favoarea unei majorări peste aşteptări a dobânzii de referinţă, pentru a doua lună consecutiv, în condițiile în care în ultimele luni lira turcească s-a depreciat semnificativ. Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobânda de bază de la 15% până la 17%, cel mai ridicat nivel într-o perioadă de mai bine de un an. Economiştii anticipau o creştere cu 1,5 puncte procentuale.
Principalele agenţii internaționale de evaluare financiară atribuie Turciei un rating "junk", considerat mai degrabă negativ (nerecomandat pentru investiţii).
Sursă foto: Agenția Anadolu