Turcia lui Erdogan este tot mai preocupată de o alianță cu Rusia și Siria

Sursa foto: Kremlin

Răspunzând întrebărilor noastre la întoarcerea de la summitul Turcia-Azerbaidjan-Turkmenistan, președintele Recep Tayyip Erdoğan a arătat că "Dorim să facem un pas împreună, Siria, Turcia și Rusia.

I-am propus domnului Putin, el este de acord". Potrivit lui Erdoğan, va începe "un lanț de întâlniri, prima dată serviciile de informații, apoi miniștrii Apărării și de Externe". Ultima verigă a acestui lanț va fi reuniunea celor trei lideri.

Au trecut 12 ani de când au fost întrerupte discuțiile directe între politicieni din Turcia și din Siria. Între timp, a avut loc summitul de la Astana din 2017 iar în cadrul acestui proces în care Rusia a reprezentat Siria, regimul Assad a promis să refacă bazele stabilității politice distruse după Primăvara Arabă.

În fiecare țară în care a putut pătrunde cu sprijinul SUA și al altor state occidentale, Primăvara Arabă a exploatat solicitările legitime și corecte ale populației, a răsturnat guverne, a cauzat cutremure sociale și politice, a întors pe dos țările. Însă aceste cutremure nu au dus în nicio altă țară la un război civil precum cel pornit în Siria în 2011 și soldat cu jumătate de milion de decese și peste 11 milioane de strămutați pe plan intern sau extern.

Dictatura celor doi Assad, tată și fiu

Privind acest tablou, este clar că dictatura celor doi Assad, tată și fiu, a jucat cel mai sângeros rol. Această dictatură sângeroasă a făcut ca procesul de la Astana să eșueze, în pofida medierii active a țărilor aliate regimului Assad, precum Rusia și Iran. Pentru că regimul Ba'ath știe că un proces de pace, împreună cu reformele și alegerile democratice care i-ar urma, ar pune capăt dictaturii sângeroase a familiei Assad.

Pentru a nu înfăptui aceste reforme, regimul Assad a fost de acord cu cotropirea țării de către ISIS și PKK și proclamarea de administrații autonome în diverse părți ale Siriei, cu ajutorul Statelor Unite.

S-au legat primele două zale ale lanțului de întâlniri pe care îl anunța președintele Erdoğan. Nici nu au trecut două săptămâni și au avut loc contacte la nivel de servicii de informații și ministere de Externe. Dacă întâlnirea șefilor de la informații va aborda aspecte tehnice, reuniunea miniștrilor de Externe va ridica relațiile dintre Turcia și Siria la nivel politic. În urma acestei reuniuni se va stabili dacă va avea loc o întâlnire a celor trei șefi de stat.

Chiar dacă este doar la nivel tehnic, ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, i-a transmis omologului sirian că Turcia nu a pus ochii pe teritoriul sirian ci, dimpotrivă, a garantat că Turcia se va opune divizării țării în două-trei părți, în urma amestecului SUA. 

Se pare că partea siriană a înțeles că Turcia nu a pus ochii pe teritoriul sirian și de aceea vrea să grăbească pașii diplomatici pentru instituirea păcii și a stabilității. Cu cât vor fi făcuți mai repede acești pași, cu atât mai repede se vor realiza obiectivele de securitate ale Turciei.

Noul an aduce o veste bună pentru regiune.

sursa: RADOR / milliyet.com.tr