Primul Ministru irakian acuză Turcia: ,,Jumătate dintre familiile membrilor ISIS, reținute lângă Mosul, sunt de origine turcă''

Primul Ministru irakian acuză Turcia: ,,Jumătate dintre familiile membrilor ISIS, reținute lângă Mosul, sunt de origine turcă''

BAGHDAD (AP) - Jumătate dintre sutele de familii ținute într-o tabără, în apropierea orașului Mosul, pentru posibile legături cu gruparea Stat Islamic, sunt de origine turcă, a declarat Primul-Ministru irakian Haider al-Abadi, într-un interviu exclusiv acordat agenției Associated Press.

Liderul irakian a confirmat, de asemenea, că adolescenta germană găsită luna trecută în Mosul este ținută într-o închisoare din Bagdad și ar putea fi condamnată la pedeapsa capitală.

 

În tabăra de lângă Mosul, forțele irakiene au reținut 1.333 de femei și copii care s-au predat forțelor kurde. Familiile s-au predat după ce ofensiva irakiană a dus la retragerea grupului extremist din orașul Tal Afar, aflat în nordul țării, lângă Mosul, la sfârșitul lunii august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți dintre cei reținuți în tabără nu sunt vinovați de niciun delict, a declarat Abad al-Abadi, iar guvernul "se află în continuă comunicare" cu autoritățile din țările lor de origine pentru a "găsi o modalitate de a-i preda".

Până în prezent, al-Abadi a spus că Irakul a repatriat mai puțin de 100 de persoane. "Muncim din greu pentru a grăbi acest proces. Nu este în interesul nostru să ținem familii și copii în interiorul țării noastre, dat fiind faptul că țările lor sunt gata să îi preia", a adăugat acesta.

Linda W., în vârstă de 16 ani, a fugit vara trecută din orașul natal Pulsnitz, aflat în estul Germaniei, după ce a intrat în legătură online cu extremiștii din gruparea Statul Islamic. Ea a fost găsită de către forțele irakiene în subsolul unei case din orașul vechi, în Mosul, fiind arestată și adusă în Bagdad.

Oficialii serviciilor de informații irakiene au declarat pentru AP că fata ar fi colaborat cu așa-numitele forțe de poliție ale grupării IS.

Al-Abadi a declarat că sistemul judiciar irakian va decide dacă adolescenta va fi condamnată la moarte.

"Știți, în anumite situații, adolescenții sunt responsabili pentru acțiunile lor, conform legii, mai ales dacă fapta reprezintă o activitate criminală care a dus la uciderea unor oameni nevinovați", a spus Al-Abadi.

Adolescenta de origine germană este reținută într-o închisoare de la aeroportul din Bagdad, împreună cu alte femei de origine străină, găsite în Mosul, inclusiv cetățeni din Belgia, Franța, Siria și Iran. Mai multe sute de femei ne-irakiene, despre care se crede că au legături cu IS și care sunt suspectate de atacuri teroriste, sunt reținute într-o închisoare din zona orașului Mosul, au declarat oficialii irakieni pentru AP, la începutul săptămânii.

Tot în această săptămână, instanța penală centrală din Bagdad a condamnat un cetățean rus la moarte prin spânzurare, pentru apartenența sa la gruparea IS.

Bărbatul a fost judecat în temeiul legii anti-teroriste din Irak și a mărturisit că a efectuat "operațiuni teroriste" împotriva forțelor de securitate irakiene din 2015, a declarat Abdul-Sattar Bayrkdar, purtătorul de cuvânt al consiliului judiciar suprem al Irakului.

Autoritățile irakiene au fost criticate în repetate rânduri pentru folosirea pedepsei cu moartea. Irakul se află, în mod constant, în topul țărilor cu numărul cel mai mare de execuții.

Atunci când al-Abadi a încercat să accelereze procedurile pentru implementarea pedepsei cu moartea, în 2016, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că această acțiune va duce, probabil, la "greșeli brutale, ireversibile ale sistemului de justiție... dat fiind slăbiciunile de care suferă acest sistem în Irak", potrivit unei declarații a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Zeci de mii de străini au mers în Irak și Siria pentru a trăi în auto-intitulatul califat islamic al grupării IS. Deoarece teritoriul aflat sub controlul IS s-a redus rapid în ultimii doi ani, forțele irakiene au arestat și reținut mii de bărbați, femei și copii pentru posibile legături cu IS.

Forțele irakiene au recucerit al doilea oraș ca mărime, Mosul, în luna iulie, astfel încât doar zone mici și răsfirate din Irak se mai află sub controlul IS.