Turcia își extinde influența în Africa. Vânzarea de armament poate duce la cifra de 75 de miliarde de dolari

Turcia își extinde influența în Africa. Vânzarea de armament poate duce la cifra de 75 de miliarde de dolariSursa: Arhiva EVZ

La un summit de două zile Turcia-Africa, președintele Tayyip Recep Erdogan a abordat ceea ce el a descris drept o „mare nedreptate”. „Evoluțiile din ultimii ani ne arată că a permite cinci țări membre ale ONU să decidă destinul lumii întregi a fost o greșeală”, a spus el pentru zeci de lideri africani reuniți la summitul care a avut loc la Istanbul.

Dronele turcești, un interes pentru liderii africani. Nu este corect, a spus Erdogan, „ca întregul continent african, cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori, să nu fie reprezentat la Consiliul de Securitate al ONU”. Acest summit a reprezentat și o mare oportunitate de afaceri, Turcia reușind să creeze legături de apărare cu țările africane. Un număr mare de lideri africani caută să cumpere hardware militar la prețuri mai mici, dar și cu mai puține cerințe.

În august, Turcia a semnat un angajament de cooperare militară cu premierul etiopian Abiy Ahmed, care în ultimul an a fost implicat într-un război cu rebelii din Tigray. Ankara are deja o bază militară în Somalia, în timp ce Maroc și Tunisia au primit prima livrare de drone de luptă turcești în septembrie anul acesta. De asemenea, Angola și-a exprimat interesul față de drone în timpul primei vizite a lui Erdogan în țara din sudul Africii, în octombrie.

"Cel mai important sector este sectorul apărării, deoarece acesta este un nou activ. Turcia a împins foarte mult acest sector, în special pe cel al dronelor", a declarat Federico Donelli, cercetător în relații internaționale la Universitatea din Genova, potrivit Euro News.

Rusia a fost cel mai dominant jucător pe piața africană a armelor, reprezentând 49% din importurile continentului între 2015 și 2019, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

„Oriunde merg în Africa, toată lumea întreabă despre UAV”, s-a lăudat Erdogan după o vizită în Angola, Nigeria și Togo în octombrie, în care s-a lăudat cu dronele sale. Legăturile Turciei cu Etiopia au fost supuse unei analize serioase, unde un conflict brutal a ucis mii de oameni, a strămutat peste două milioane și a condus sute de mii de oameni spre foamete, potrivit estimărilor ONU.

Turcia are 37 de birouri militare pe continentul african

O sursă occidentală a declarat că Turcia a trimis un număr nedezvăluit de drone de luptă în sprijinul campaniei lui Abiy la începutul acestui an, doar că Ankara a răspuns presiunilor internaționale și a oprit vânzările. „Etiopia poate cumpăra aceste drone de la oricine dorește”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei în octombrie, fără a confirma și nici infirma vânzările.

Exporturile turcești de apărare și aviație către Etiopia au crescut la 94,6 milioane de dolari (aproximativ 84,2 milioane de euro) între ianuarie și noiembrie, de la aproximativ 235.000 de dolari (210.000 de euro) în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor publicate de Adunarea Exportatorilor Turci.

Dronele Turciei au ajuns pentru prima dată pe titlurile internaționale după ce Ankara a semnat două acorduri cu guvernul libian, recunoscut de ONU, în 2019. Ulterior a invadat zona de conflict cu drone, stopând înaintarea forțelor rebele din est susținute de rivalii regionali ai Turciei și deschizând calea pentru un armistițiu. Turcia și-a consolidat reputația dronelor anul trecut, ajutând Azerbaidjanul să recupereze cea mai mare parte a pământului pe care l-a pierdut în fața forțelor armene etnice separatiste în disputatul Nagorno-Karabah, cu aproape trei decenii în urmă.

Șeful Consiliului pentru Relații Economice Externe al Turciei, Nail Olpak, a insistat că relația în creștere nu se referă doar la arme. „Ne pasă de sectorul apărării și de relațiile noastre cu Africa”, a declarat Olpak. „Dar aș dori să subliniez că, dacă vedem sectorul apărării doar ca arme, rachete, arme, tancuri și puști, acest lucru ar fi greșit”

Turcia ar fi înființat o rețea de 37 de birouri militare în Africa, în conformitate cu obiectivul afirmat al lui Erdogan de a tripla volumul anual de comerț cu continentul la 75 de miliarde de dolari (66,7 miliarde de euro) în următorii ani.