TURCIA. Începe procesul jurnaliștilor acuzați de divulgarea unor SECRETE DE STAT. Cei doi riscă ÎNCHISOAREA PE VIAȚĂ

TURCIA. Începe procesul jurnaliștilor acuzați de divulgarea unor SECRETE DE STAT. Cei doi riscă ÎNCHISOAREA PE VIAȚĂ

Doi jurnaliști importanți din Turcia sunt judecați, azi, pentru că ar fi dat publicității secrete de stat, scrie BBC News. Can Dundar și Erdem Gul de la ziarul Cumhuriyet, au fost arestați în noiembrie, după ce au publicat un articol în care spuneau că guvernul turc a încercat să trimită arme islamiștilor din Siria.

Cei doi neagă acuzațiile ce li se aducem, dar riscă pedeapsa pe viață, dacă sunt găsiți vinovați. 

Susținătorii celor doi bărbați au declarat că procesul este un test important al libertății presei în Turcia.

Guvernul de la Ankara se află sub presiune internațională, din cauza modului în care sunt tratați jurnaliștii.

La începutul acestei luni, polițiștii turci au făcut un raid la redacția celui mai mare ziar, Zaman, la câteva ore după ce un tribunal a plasat publicația sub controlul statului. 

Can Dundar, redactorul-șef, și Erdem Gul, șeful biroului de la Ankara, au fost arestați în noiembrie. Președintele Recep Erdogan, personal, a depus o plângere  împotriva lor.

Ei au fost reținuți în arest preventiv, dar au fost eliberați în februarie, după ce Curtea Constituțională a decis că dreptul la libertate și liberă exprimare a fost încălcat. 

Dundar a declarat că guvernul a încercat să îi intimideze pe jurnaliștii turci. „Există un efort de a aresta toți membrii breslei și publicul - ceea ce străinii numesc „efectul de descurajare”, a spus el. „Se încearcă crearea unui mecanism de autocenzură și o creșetere a imperiului fricii”. 

Libertatea presei

Turcia se află pe poziția 149 din 180 de țări în raportul organizației Reporteri fără Frontiere pentru anul 2015.

Organizațiile media din Turcia spun că mai mult de 30 de jurnaliști sunt în prezent după gratii. Majoritatea sunt de origine kurdă.

Guvernul susține că jurnalismul în Turcia este cel mai liber din întreaga lume. Activiștii afirmă că procesul este motivat politic și este parte a eforturilor de a pune botniță presei care îl critică pe președintele Erdogan. 

Joi, zeci de scriitori au publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Ahmet Davutoglu, cerând guvernului să renunțe la acuzațiile împotriva jurnaliștilor de la Cumhuriyet. „Noi credem că cei doi riscă pedeapsa cu închisoare pe viață, din simplul motiv că și-au exercitat profesia de jurnalist”, au spus ei. Scrisoarea exprimă și îngrijorarea legată de „accentuarea climatului de teamă și cenzură pentru toate vocile critice din Turcia”.

Publicația Zaman este apropiată de mișcarea Himzet, a influentului cleric american Fethullah Gulen. Guvernul spune că Hizmet este un grup terroist, care vrea să-l alunge de la putere pe Erdogan. Gulen a fost întrecut aliat al lui Erdogan, dar acum este văzut ca un dușman al său.