Turcia, groapa Glina a Europei. Erdogan, invins de mafia deșeurilor

Turcia, groapa Glina a Europei. Erdogan, invins de mafia deșeurilor

Guvernul este supus unei presiuni politice din ce în ce mai mari să acționeze.

Ministrul Mediului, Murat Kurum, a declarat luna trecută că guvernul intenționează să introducă o  legislație pentru „prevenirea importului de cantități mari de deșeuri”.

Această decizie, a adăugat el, „ne va permite să satisfacem nevoile de materie primă din industria noastră de reciclare din propriile resurse”.

Dependență de plastic

Munții de deșeuri creează probleme de mediu evidente Turciei, dar există și interese economice în a fi colectorul de deșeuri pentru Europa.

Turcia a importat anul trecut aproximativ 600.000 de tone de deșeuri din plastic, pe care industria de profil a țării le-a considerat o resursă crucială.

„Țara noastră depinde în proporție de 85% de materiile prime din plastic importate”, a declarat Habibe Tosun, inginer de mediu la PAGÇEV, entitatea de reciclare a Fundației Turce a Industriei Plasticului.

Motivul pentru care industria este atât de primitoare pentru deșeurile externe este că Turcia este deficitară în a-și gestiona propria reciclare.

Într-un raport OECD pentru 2020, Turcia s-a clasat printre ultimele țări membre în ceea ce privește rata generală de recuperare a deșeurilor.

Potrivit instituției statistice turcești, puțin peste 12% din deșeurile municipale din Turcia au fost recuperate în 2018 - și nu se știe ce procent din acestea au fost cu adevărat reciclate în loc să fie arse pentru producerea de energie.

Reprezentanții industriei, inclusiv Tosun, susțin că importurile de deșeuri ar trebui să continue în interesul producătorilor de materiale plastice până când reciclatorii locali pot gestiona mai bine deșeurile din Turcia.

De asemenea, ecologiștii doresc să se asigure că Turcia își dezvoltă propria recuperare a deșeurilor în loc să se bazeze pe importuri.

„Nu vrem să dispară acest sector”, a declarat Tolga Yücel, manager de proiect pentru materiale plastice la WWF Turcia. „În curând, vom putea să ne sortăm mai mult deșeurile și, când va veni momentul, aceste facilități vor fi esențiale”.