Turcia către UE: Nu mai luăm în calcul recomandările voastre pentru reformele interne
- Paul Ciocoiu
- 21 iunie 2011, 13:46
Recomandările Bruxelles-ului nu îşi vor găsi loc în noua Constituţie pe care Turcia speră să o adopte în curând pentru că Ankara nu are nicio perspectivă clară privind aderarea la blocul comunitar, a subliniat ambasadorul turc la UE, într-un interviu acordat publicaţiei electronice EUObserver.
Prioritatea premierului Recep Tayyip Erdogan, după alegerile câştigate în urmă cu doar două săptămâni, este adoptarea unei constitutţii moderne şi liberale, a declarat diplomatul turc. UE nu va avea însă niciun un cuvânt de spus în formularea noului text din cauza impasului în care au intrat negocierile de aderare a Turciei la blocul comunitar, a avertizat Selim Kuneralp.
"Recomandările Comisiei Europene vor fi luate în considerare doar în măsura în care reflectă norme universale (...) Dar în absenţa unei perspective clare privind aderarea la UE, nu există niciun motiv pentru ca Turcia să îşi alinieze legislaţia cu standardele înguste ale blocului. Pe scurt, UE nu ne mai poate influenţa în niciun fel", a subliniat ambasadorul.
Modelul francez
Bruxelles-ul este îngrijorat că, prin noua lege fundamentală, Erdogan vrea să instituie un sistem politic în care preşedintele să aibă prerogative sporite. Odată modificată constituţia, premierul şi-ar putea anunţa candidatura la următoarele prezidenţiale.
"Chiar dacă am trece la un sistem prezidenţial, există cel puţin o ţară europeană care are o astfel de constituţie. Şi nu îmi aduc aminte de cineva din UE să fi spus Franţei că nu respectă standardele europene", a mai afirmat Kuneralp.
Decizia liderilor comunitari de a sista procesul de negociere cu Turcia a lăsat un gust amar turcilor, a subliniat ambasadorul. "Oficialii de la Ankara sunt sătui. Au făcut tot felul de încercări pentru a mulţumi comisia, dar cu cât le ofeream mai mult, cu atât cerau mai mult", a explicat diplomatul.
El a mai avertizat că Turcia nu se lasă impresionată de temerile manifestate de Occident privind relaţiile sale cu Iranul. "Este uşor pentru cineva să stea în Washington şi să ne dea lecţii despre ameninţarea iraniană. Dar Iranul este vecinul nostru, trebuie să discutăm cu Iranul şi trebuie să avem comerţ cu Iranul", a conchis Kuneralp.