Evenimentul Zilei > International > Turcia anchetează un politician olandez, pentru comentariile sale la adresa lui Erdoğan
Turcia anchetează un politician olandez, pentru comentariile sale la adresa lui Erdoğan

Turcia anchetează un politician olandez, pentru comentariile sale la adresa lui Erdoğan

US NEWS & WORLD REPORT. Presa de stat din Turcia a anunțat că, marți, procurorii turci au deschis o anchetă legată de afirmațiile pe care Geert Wilders, liderul extremei-drepte olandeze, le-a făcut la adresa președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Luni, pe Twitter, Wilders a scris că Erdoğan este terorist și i-a cerut premierului olandez Mark Rutte să-l expulzeze pe ambasadorul turc în Olanda. El a cerut totodată ca Turcia să fie exclusă din NATO.

Procurorii din Ankara au deschis o anchetă cu privire la mesajele lui Wilders de pe Twitter, inclusiv în privința fotografiilor și a insultelor proferate împotriva lui Erdoğan, după cum relatează agenția de presă Anadolu (Anatolia), gestionată de stat, citând surse ale procuraturii.

Wilders, liderul Partidului Libertății din Olanda, este unul dintre cei mai importanți politicieni de extremă-dreaptă din Europa și a fost un personaj-cheie în dezbaterile din țara sa pe tema imigrației, deși el nu a făcut niciodată parte din vreun guvern.

Declarațiile sale s-au izbit de riposta oficialilor turci.

„Acest fascist care l-a atacat pe președintele nostru ar fi fost un nazist, dacă ar fi trăit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dacă ar trăi în Orientul Mijlociu, el ar fi un criminal din cadrul mișcării Daesh”, a declarat Oman Celik, purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdoğan, AKP, amintind celălalt nume sub care este cunoscută Mișcarea Statului Islamic, ISIS.

În 2011, Wilders a fost achitat într-un proces în care fusese acuzat de instigare la ură, întrucât el asemănase Islamul cu nazismul și a pledat pentru interzicerea Coranului. În septembrie 2020, el a fost achitat în recursul unui proces care îi fusese intentat pentru discriminare, deși instanța a menținut condamnarea sa pentru insultele intenționate la adresa marocanilor.

Anul trecut, în Turcia, Erdoğan a înaintat o plângere separată împotriva lui Wilders din cauza unei caricaturi în care el era catalogat ca fiind ‘terorist’, iar o caricatură separată ilustra un vas sub pavilion turcesc care se scufundă.

Marți, procuratura nu a putut fi contactată ca să poată preciza dacă și această plângere a dus la deschiderea unei anchete.

Rutte a criticat procesul intentat împotriva lui Wilders, afirmând că politicianul nu și-a exercitat decât dreptul la liberă opinie. (Rador)

www.us.news.com/news/world/articles