Ankara a reamintit despre o decizie parlamentară din 1995 care autorizează acțiuni militare pentru a proteja interesele Turciei dacă Atena își mărește apele teritoriale din Marea Egee cu aproximativ șase mile marine (11.112 kilometri).
Turcia a reamintit încă o dată că orice extindere a apelor teritoriale grecești în Marea Egee atinge o linie roșie. Mai exact, ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu a dat asigurări joi că ţara sa nu va permite niciodată Greciei să-şi extindă apele teritoriale în Marea Egee.
Ministrul a răspuns la rapoartele conform cărora Atena intenționează să extindă apele teritoriale din jurul insulei Creta la 12 mile marine.
„Nu vom permite extinderea apelor teritoriale (grecești) nici măcar cu o milă marină în Marea Egee, cu atât mai puţin cu cele 12 pe care Atena le revendică în unele porţiuni.”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu într-o conferinţă de presă.
„Nu vom permite extinderea apelor teritoriale grecești”. Altfel „Nu se va termina bine pentru voi”
„Avertizăm încă o dată Grecia. Să nu cadă pradă unui eroism prefăcut, punându-şi încrederea în cei care i-ar putea ţine spatele. Să nu caute aventură. Că nu se va termina bine pentru voi”, a spus ministrul turc.
Şeful diplomaţiei turce a reamintit declaraţia din 1995 a parlamentului de la Ankara în care se menţiona că orice extindere cu peste 6 mile marine a apelor teritoriale elene din Marea Egee va fi primită cu toate opţiunile pe masă, inclusiv cu cele militare.
De luni de zile, Turcia acuză Grecia că desfăşoară acţiuni provocatoare în zonă, inclusiv desfăşurarea de arme pe insulele din apropierea coastei turceşti despre care consideră că ar trebui demilitarizate în temeiul acordurilor juridice.
Cavusoglu a spus că declarația „rămâne în vigoare astăzi”
Guvernul de la Atena a răspuns joi noilor ameninţări din partea Turciei, dând asigurări că Grecia „nu se lasă intimidată sau terorizată”.
Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Yannis Ikonomu, a subliniat într-un comunicat că executivul se ghidează exclusiv după dreptul internaţional şi interesele naţionale.
Ikonomu a subliniat că tactica Turciei de ameninţări şi provocări „este o fundătură, deoarece Grecia nu se lasă intimidată sau terorizată”. Ar fi util ca administraţia turcă să „reflecteze asupra impasului şi să nu continue pe aceeaşi cale în noul an”, mai declarat Ikonomu.
De asemenea, Turcia continuă dialogul cu ONU, SUA, Rusia și Irak, pe lângă regimul Bashar al Assad din Siria. El a comentat, de asemenea, o întâlnire tripartită a miniștrilor Apărării și oficialilor de informații turci, ruși și sirieni la Moscova, miercuri. „Mă voi întâlni și cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov”, a adăugat el, potrivit trtworld.com.