Turcia și Grecia se află într-un scandal cu privire la frontierele marine, însă și la spațiul aerian. Tocmai din acest motiv Turcia a refuzat invitația NATO de a participa la exercițiul „Întâlnirea cu tigrul”, care are loc în acest an în Grecia, în perioada 9-20 mai.
NATO organizează anual celebrul exercițiu numit „Întâlnirea cu tigrul”. În fiecare an, un alt stat membru se transformă în gazdă, iar acțiunea are ca soc subminarea solidaritatea țărilor participante. În 2022, exercițiu este planificat pentru perioada 9 - 20 mai și va avea loc în Grecia.
Turcia a refuzat să participe la exercițiul „Întâlnirea cu tigrul”. Mai mult decât atât, în presa turcă apar informații potrivit cărora Grecia a elaborat reglementări tehnice pentru implementarea măsurilor înainte de fiecare exercițiu și a adăugat completări „anti-Turcia” care „manipulează” frontierele, în special spațiul aerian deasupra Mării Egee.
Comandamentul Forțelor Aeriene Turce a cerut o modificare a reglementărilor tehnice, însă Grecia a refuzat cererile venite de la Ankara. Având în vedere acest refuz, Forțele Aeriene Turce au decis să nu participe la exercițiul NATO și au transmis aceste informații reprezentanților de la Atena.
Disputele dintre Turcia și Grecia continuă
Grecia și Turcia nu se află în relații tocmai bune. Motiv de ceartă între cele două state ar fi frontierele maritime și aeriene. Oficialii de la Atena au acuzat în repetate rândul faptul că Ankara le-a încălcat spațiul aerian. Acuzațiile au fost lansate de Ministerul de Externe al Greciei, care susține că bombardiere turce au zburat deasupra a șapte insule grecești locuite. De asemenea, oficialii văd aceste acțiuni drept "provocări inacceptabile, care încalcă dreptul internaţional şi de asemenea pun în pericol traficul aerian internaţional".
Oficialii de la Ankara neagă suveranitatea Greciei asupra mai multor insule din estul Mării Egee întrucât sunt militarizate. Mai mult decât atât, Turcia s-a plâns deja Națiunilor Unite că militarizarea insulelor nu este conformă cu Tratatele de la Lausanne din 1923 și de la Paris din 1947.
Încălcarea masivă a spațiului aerian a fost o surpriză pentru oficialii eleni, care susțin că în luna martie, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au fost de acord să relaxeze relațiile tensionate dintre cele două state NATO.