Ministerul Turc al Apărării nu a dat publicității cui a fost înmânată custodia soldaților. Aceștia au fost capturați de către forțele rebele siriene sprijinite de Turcia la sud de orașul Ras al-Ayn,  în zona  pe care Turcia a ocupat-o în urmă cu trei săptămâni pentru a fi folosită ca zonă-tampon împotriva forțelor kurde.

Anunțul a venit la scurt timp după ce forțele ruse și turce au început să patruleze împreună de-a lungul frontierei turco-siriene în cadrul unui acord care a stipulat retragerea forțelor kurde din acea zonă, prezența kurzilor acolo  fiind considerată de către Ankara o amenințare la adresa securității Turciei.

Turcia controlează o secțiune a frontierei în timp ce forțele guvernamentale ruse și siriene s-au mutat în alte zone vacante de către trupele americane, după ce președintele Trump a anunțat retragerea acestora luna trecută.

Rusia a devenit principalul actor în nord-estul Siriei după ce președintele Vladimir V. Putin a acceptat condițiile pentru a controla regiunea cu președintele Recep Tayyip Erdogan al Turciei pe 22 octombrie. În cadrul acordului, Turcia va controla o zonă se securitate de aproximativ 3000 de km patrati, iar Rusia va asigura retragerea forțelor kurde din zonele de frontieră și va efectua patrule militare comune cu Turcia.

Pentru prima misiune de patrulare, trupele ruse au intrat în Turcia din orașul sirian Darbasiyah și s-au întâlnit cu vehicule militare turcești lângă localitatea Senyu