TUPEU. SIF Moldova: ”Arestarea lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activitatea lui în companie”

TUPEU. SIF Moldova: ”Arestarea lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activitatea lui în companie”

Arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova (SIF2) şi cu responsabilităţile acestuia în calitatea de administrator neexecutiv al companiei, potrivit societăţii de investiţii financiare.

"Luând act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în ceea ce-l priveşte pe Andrei Hrebenciuc, administrator al SIF Moldova, facem precizarea că faptele care au motivat decizia judecătorească nu au legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova şi cu activităţile lui Andrei Hrebenciuc în calitate de adminbistrator neexecutiv al SIF Moldova", se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Andrei Hrebenciuc este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova din aprilie 2013.

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Potrivit regulamentului ASF privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de investiţii financiare, membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, inclusiv "să aibă o bună reputaţie".

Ne puteți urmări și pe Google News

ASF așteaptă condamnarea definitivă până-l dă afară

De asemenea, regulamentul ASF prevede ca aceştia să nu "să nu fi fost condamnaţi printr-o sentinţă rămasă definitivă pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi alte infracţiuni de natură economică".

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, reţinuţi ieri de procurorii DNA Braşov, au fost prezentanţi instanţei supreme joi seară, iar după şedinţa de judecare a propunerii de arestare, aceştia au fost duşi înapoi în arestul Poliţiei Judeţene Braşov.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Spăla bani prin Cipru

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA. Procurorii au stabilit că SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Inginerii financiare

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu şi Ioan Adam, cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

În acest dosar, Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv. Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă sunt cercetaţi sub control judiciar. Procurorii DNA Braşov au început urmărirea penală şi faţă de Carmen Elisabeta Drăgoi şi avocaţii Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, toţi fiind acuzaţi de spălare de bani. Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marţi din Parlament.