Tunuri economice pe timp de criză

Tunuri economice pe timp de criză

Reprezentanţii Poliţiei Bacău susţin că în ultimele luni, pe fondul crizei financiare, infracţiunile economice au crescut de cinci ori faţă de anul trecut.

Astfel, poliţiştii au în lucru peste 300 de dosare. ”Infracţiunile judiciare au avut o creştere infimă, în schimb infracţiunile economice au crescut alarmant”, afirmă Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău.  

”Patronii au conturile goale”

Conform datelor furnizate de Serviciul de Investigare a Fraudelor, în ultimele trei luni, înşelăciunile economice au crescut cu aproxiamtiv 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, emiterile de file CEC fără acoperire în bancă sunt de patru ori mai multe, iar evaziunile fiscale au crescut de cinci ori.

”Dacă până acum aceste situaţii se întâlneau la firme „fantomă” sau mici, acum acest fenomen îl întâlnim la societăţi mari, la firme serioase. Pur şi simplu, patronii firmelor au conturile din bănci goale, nu mai au lichidităţi”, declară comisarul şef Ioan Popa, şeful serviciului de Investigare a Fraudelor.

În plus, este din ce în ce mai des întâlnit stopajul la sursă, adică nevirarea impozitelor către bugetul de stat, deşi banii au fost reţinuţi de la salariaţi. “Există un blocaj financiar. Am remarcat în Bacău o colectare lentă a taxelor şi impozitelor la buget şi emiterea de file CEC fără acoperire. Aceste două aspecte duc la un blocaj economic. Până la deblocajul economic vom mai avea probabil şi de acum încolo multe situaţii de eliberarea filelor de CEC fără acoperire în bancă”, adaugă comisarul şef Popa.

Primele firme care au început să îşi piardă afacerile sunt cele de construcţii de locuinţe. “Nu se mai vând locuinţe, prin urmare s-a sistat construcţia lor. Acesta este motivul pentru care multe dintre firme s-au desfiinţat sau şi-au limitat activitatea”, spune comisarul Ioan Popa.

Ne puteți urmări și pe Google News