Tunelurile secrete prin care luptătorii palestinieni au scăpat de armata israeliană, dezvăluite

Tunelurile secrete prin care luptătorii palestinieni au scăpat de armata israeliană, dezvăluite

Între 2 și 4 iulie, Israelul a lovit tabăra din Senin cu drone și rachete, în timp ce sute de soldați au luat cu asalt, distrugând mari părți ale taberei. Doisprezece palestinieni, inclusiv trei copii, au fost uciși, împreună cu un soldat israelian. Raidul de la Jenin a fost descris ca fiind cel mai mare din tabăra dens populată.

Operațiunea israeliană avea scopul de a slăbi Brigăzile Jenin – un mic grup de rezistență armată palestinian, cu sediul în tabăra care a apărut în septembrie 2021.

În ultimele ore ale atacului aerian și terestre al Israelului de două zile asupra taberei de refugiați Jenin la începutul acestei luni, armata israeliană a declarat că a asediat un număr de luptători palestinieni într-o moschee. După ce a distrus partea inferioară a moscheii al-Ansar – unde păreau să opereze membrii Brigăzilor Jenin – cu drone explozive și rachete bine țintite, armata israeliană (IDF) a anunțat că a găsit tuneluri și că le-a distrus.

IDF a susținut că forțele sale „au neutralizat o rută teroristă subterană” și că tunelul „a fost făcut inoperabil”. Ceea ce forțele israeliene nu au spus, totuși, a fost că luptătorii au reușit să se retragă în siguranță din moschee prin tuneluri. „Luptătorii au fost asediați, dar au reușit să scape”, a spus un luptător palestinian pentru Al Jazeera.

Luptătorii din Brigăzile Jenin au reușit să scape

Dar mai mulți luptători i-au spus lui Al Jazeera că marea majoritate a celor uciși au fost civili și că armata israeliană nu a reușit să ucidă sau să captureze majoritatea luptătorilor. „Ei [Israelul] au spus că au arestat 120 de oameni, dar niciunul dintre ei nu este din Brigăzile Senin. Au arestat bărbați în vârstă și persoane neimplicate. Unde sunt luptătorii?”, a declarat Hani Obaid, pentru Al Jazeera.

„Operațiunea armatei israeliene a fost un eșec. Singurul lor scop este să-i omoare pe luptători. Dar de fiecare dată când încearcă, nu reușesc. Este adevărat că am pierdut câțiva luptători, toți ne sunt dragi, dar ne așteptam să fie uciși mai mulți oameni”, a continuat Obaid.

Tunelurile, o nouă dezvoltare a tacticii de supraviețuire

Tunelurile găsite sub tabără marchează un fenomen nou și fără precedent în tabăra Jenin, care a fost locul unui raid mortal israelian în 2002, în care peste 50 de palestinieni au fost uciși în 11 zile.

Al Jazeera a intrat în tunelurile de sub moschee în dimineața după ce armata s-a retras și a constatat că acestea erau intacte, cu linii electrice pentru lumini și unelte de săpat încă la locul lor. Tunelurile aveau aproximativ 10 metri înălțime și 100-150 de metri lungime și, probabil, a durat luni pentru a le săpa.

Jamal Hweil, un lider politic al Fatah care trăiește în lagăr și fost luptător în timpul celei de-a doua Intifade, a spus că crede că tunelurile reprezintă o nouă dezvoltare în tactica luptătorilor palestinieni. „Armata [israeliană] și-a dezvoltat instrumentele pentru monitorizarea luptătorilor prin drone și avioane, așa că au început să caute modalități sigure de a se deplasa cu ușurință atunci când armata efectuează raid în tabără”, a spus Hweil pentru Al Jazeera. „Armata israeliană ar fi știut anterior despre aceste tuneluri, dar nu știau unde sunt”, a spus el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News