TUN IMOBILIAR PE SPAȚIILE VERZI. USL se pregătește să dea undă verde betonării parcurilor retrocedate

TUN IMOBILIAR PE SPAȚIILE VERZI. USL se pregătește să dea undă verde betonării parcurilor retrocedate

Camera Deputaților are în lucru un proiect legislativ care ar permite construirea pe spațiile verzi retrocedate și care sunt proprietate privată. Dacă prevederea ar fi aplicată, sute de hectare de spațiu verde s-ar pierde doar în București, a explicat președintele Asociației „Slvați Bucureștiul”, Nicușor Dan.

Printr-un proiect legislativ se solicită modificarea Legii 24/2007 prin introducerea unui articol care prevede posibilitatea construirii pe spațiile verzi private. „Chiar dacă ar exista o contradicție între Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane și OUG 195/2005, ar prevala Legea 24/2007 ca lege specială”, este de părere Nicușor Dan.

Prin această prevedere, spațiile verzi dintre blocuri și bucățile de parcuri retrocedate ar deveni construibile. „Proiectul legislativ va fi discutat marți de Comisia de Administrație Publică a Camerei Deputaților. Un miting de protest va fi organizat marți în fața Palatului Parlamentului. Mai mulți reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale au solicitat prezența la ședința Comisiei”, a mai adăugat președintele Asociației.

Legea mediului, OUG 195/2005 (așa cum a fost modificată prin OUG 114/2007) prevede în articolul 71 interzicerea schimbării destinației spațiilor verzi. Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane confirmă această interdicție și impune sancțiuni pentru încălcarea ei.

Sute de hectare de spații verzi au fost retrocedate

Atât în Capitală, cât și în țară au fost retrocedate sute de spații verzi, care ar putea fi betonate în proporție de 85%, dacă parlamentarii vor modifica Legea Spațiilor Verzi. Ce zone verzi sunt în pericol:

-zeci de spații verzi dintre blocuri, unele fiind parcuri amenajate

Parcul Plumbuita- 3,7 ha

Parcul Tineretului- 2 ha

Parcul Verdi -  5.65 ha;

Parcul Circului -14.38 ha;

Parcul IOR - 85 ha;

Parcul Tineretului -80.34 ha;

Parcul Floreasca - 7.4 ha;

Parcul Bazilescu -  13 ha;

Baza sportiva Spartac -  8,2 ha;

Ne puteți urmări și pe Google News