Piața imobiliară. Cât e chiria în București, în comparație cu alte capitale europene

Piața imobiliară. Cât e chiria în București, în comparație cu alte capitale europene Apartament Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Piața imobiliară autohtonă are o evoluție ciudată, conform studiilor și analizelor specialiștilor. Conform unei cercetări recente, chiriile din București sunt cele mai accesibile din Europa de Est, raportat la salariul mediu. Pe de altă parte, sunt peste cele din mari metropole europene.

Chiriile practicate în București sunt cele mai accesibile din Europa de Est, arată o analiză bazată pe salariul mediu. Capitala României este mai scumpă, din acest punct de vedere, prin comparație cu marile metropole europene, Berlin, Paris sau Viena.

Evoluția pe piața imobiliară românească

Conform studiului, prețurile din România au crescut cu 34% în ultimii cinci ani, iar acest lucru a afectat piața imobiliară. România ocupă locul 13 din 31, într-un clasament european privind accesibilitatea chiriilor. Analiza are la bază raportul dintre valoarea chiriei medii din afara zonelor centrale și salariul mediu. Cercetarea a fost realizată de platforma imobiliară Storia.

Conform sursei citate, indicele rezultat din acest raport este de 0,29, pentru România. Acesta indică o accesibilitate mai mare decât în țările învecinate. Pe de altă parte, indicele este mai redus decât în țările Europei occidentale, unde salariile sunt mai mari raportat la costurile de pe piața imobiliară. Chiriile din România au crescut de trei ori mai repede decât media europeană.

Pe piața imobiliară autohtonă, chiria medie pentru o garsonieră amplasată afara zonelor centrale ajunge la aproximativ 302 euro. Salariul mediu net lunar este de aproximativ 1.040 de euro, potrivit INS.

Piața imobiliară, Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

Țările cu cele mai accesibile chirii

Cele mai accesibile chirii sunt pe piața imobiliară din Danemarca, după cum rezultă din datele statistice colectate la nivel european. Chiar dacă valoarea medie pentru o garsonieră este dublă raportat la prețul din București (537 de euro), indicele de accesibilitate este de 0,15. Acesta este dat de salariul mediu net, de aproape 3.500 de euro.

De altfel, cele mai accesibile chirii sunt în statele nordice, unde și veniturile sunt mai mari. Conform Storia, este vorba despre Finlanda (indice de accesibilitate 0,21), Norvegia (0,21) și Suedia (0,22). Situația este aproape similară și în alte state europene, unde salariile sunt mult peste cele din România. Vorbim aici de Germania (0,22), Austria (0,22) și Franța (0,23).

Piața imobiliară din țara noastră se apropie, ca indice de accesibilitate, de Grecia (0,27), Italia (0,28), Letonia (0,28) sau Estonia (0,30). De menționat că și în aceste state chiriile sunt mai mari, la fel ca și salariile. România se clasează la nivelul Olandei, cu același indice de accesibilitate. Acest lucru se datorează, însă, fondului de locuințe scăzut care a dus la o majorarea a chiriilor de trei ori.

În același timp, chiriile de pe piața imobiliară din România sunt mai accesibile decât în statele vecine sau din Europa Centrală. Stăm mai bine decât Ungaria (0,35) sau Bulgaria (0,40), dar și față de Lituania (0,37), Slovenia (0,39), Cehia (0,43), Polonia (0,46) sau Slovacia (0,47). România are chirii mai accesibile și decât Marea Britanie (0,36), Spania (0,37) și Portugalia (0,51).

Piața imobiliară din București

Municipiul București ocupă locul nouă, la indicele accesibilității la nivelul statelor europene. Salariul mediu în București este puțin peste 1.200 de euro pe lună, iar chiria medie ajunge la 359 de euro. Indicele de accesibilitate rezultat este de 0,3, identic cu cel înregistrat pe piața imobiliară din Copenhaga. În capitala Danemarcei, salariile medii nete, cât și chiriile sunt de circa 3,2 ori mai mari.

La nivel european, cele mai accesibile chirii sunt în Berna (indice de accesibilitate 0,15), Paris (0,22) și Bruxelles (0,22). Aici indicele de accesibilitate este stabilit mulțumită salariului mediu de peste 4.000 de euro pe lună, raportat la chirii de circa 900 de euro. Indici mai buni decât ai Capitalei se înregistrează la Stockholm, Viena, Luxemburg (toate cu 0,27) și Riga (0,29).

Chirii sursa: arhivă EVZ

Evoluția chiriilor pe piețele europene

Prețurile cerute de proprietari pe piața imobiliară europeană au crescut disproporționat, în ultimii cinci ani. Majorările cele mai mari sunt înregistrate în estul continentului, conform datelor Eurostat. Cea mai mare creștere a chiriei s-a înregistrat în Ungaria. Aici chiriile sunt cu 50% mai mari comparativ cu anul 2019. Creșterile sunt la niveluri similare în Polonia (+47%) și Slovenia (+46%).

Piața imobiliară din România a înregistrat o creștere medie cu aproape 34% în ultimii cinci ani. România se află pe locul 6 în acest top.

Pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, chiriile au crescut în medie cu 11% în ultimii cinci ani. Acest lucru arată că, în România, chiriile au crescut într-un ritm de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.