Declin pe piața imobiliară a Capitalei. Acuzații către primarul general

Declin pe piața imobiliară a Capitalei. Acuzații către primarul general Locuințe noi. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din București este lovită de o nouă criză. Cererea pentru locuințe noi este în continuă creștere, însă procesul de livrare este unul anevoios. Dezvoltatorii dau vina pe Nicușor Dan și spun că fenomenul are legătură cu restrângerea acordării autorizaţiilor, dar și cu ideea condiționării lor cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ).

Piața imobiliară. Dezvoltatorii din București, revoltați

Dezvoltatorii imobiliari din Capitală se confruntă cu o creștere uriașă pentru locuințele noi. În același timp, procedura livrării este îndelungată, ducând la o presiune uriașă. Cei din domeniu dau vina pe Nicușor Dan și spun că restrângerea acordării autorizațiilor a dus la această situație.

nicusor dan, primar

Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Pe zona de ofertă avem o scădere la nivel naţional de 7%, o situaţie ceva mai dramatică în Bucureşti, minus 17% pe total - şi minus 15% la locuinţe noi. Dacă punem asta în corespondenţă cu o creştere a cererii de 22% pe locuinţe noi, vă daţi seama ce presiune avem la momentul acesta pe preţul locuinţelor noi în Bucureşti”, a afirmat luni Răzvan Ionescu, CCO, Imobiliare.ro, arată știripesurse.

Presiune pentru cei care investesc în domeniu

Cei din domeniu dau vine pe administrația publică și spun că înăsprirea regulilor legate de autorizații au dus la acest fenomen. Astfel, dezvoltatorii preferă să se implice în proiectele mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Restrângerea acordării autorizaţiilor şi condiţionarea lor de PUZ-uri (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) i-a făcut pe marii investitori, în loc să investească în proiecte mari în care să livreze zeci, mii de apartamente, să se orienteze în special pe proiecte mici, sub 3.000 mp, să le fărâmiţeze. Şi, atunci, nouă ne arată că numărul de autorizaţii a crescut însă, în realitate, volumul de locuinţe aferente acestor autorizaţii a scăzut", a

reprezentantul Imobiliare.ro la evenimentul „Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale”, organizat de publicaţia Profit.

Piata imobiliară, apartamente

Sursa foto: Pixabay

Piața imobiliară. Situația prețurilor

În plus, reprezentantul Imobiliare.ro a adus în prim plan un alt aspect negativ. Nivelul PIB-ului pe cap de locuitor în București este comparabil cu cel din capitalele din jurul țării noastre. Cu toate acestea, prețurile pe metrul pătrat la locuințe sunt încă la jumătate, susține specialistul.

„S-a dat exemplu de multe ori că românii sunt proprietari în proporţie de 95% în comparaţie cu o medie europeană de 69%. România, faţă de aceste ţări, are un grad de ruralizare mult mai mare. Numărul de oameni care stau într-o gospodărie este mult mai mare decât în Vest.”, a mai spus Răzvan Ionescu.