Fără să se consulte cu cetățenii sau cu specialiștii, primarul Robu s-a angajat să ajute niște privați să declasifice două monumente din centrul vechi al Timișoarei, ca să înalțe în loc un hotel cu multe etaje.
Primarul Nicolae Robu şi-a asumat sub semnătură, în numele municipiului Timişoara, că va sprijini declasificarea a două clădiri de patrimoniu din centrul vechi al orașului de pe Bega, care aparțin Fundației Caritatea. Acestea sunt fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, ambele construite în stil eclectiv, la trecerea dintre secolele XIX și XX. Odată declasificate, „Caritatea” ar avea undă verde la demolarea lor, pentru a construi în loc un ”super-hotel”, după cum a anunțat edilul la finele săptămânii trecute.
În același „parteneriat” încheiat între Robu și „Caritatea”, primarul se angajează să sprijine edificarea unui hotel cu o înălțime mult mai mare decât este limita maximă admisă în zonă: „Municipiul Timișoara va acorda sprijinul necesar și legal Fundației Caritatea, în vederea declasării Ansamblului după iniţierea de către Fundaţie a procedurilor legale, precum și în vederea obținerii de către aceasta a următorilor indici de dezvoltare urbană CUT 3,95 și POT 80%, calculaţi la suprafaţa anterioară donaţiei, condiţionat de compatibilitatea cu normele juridice în materie, regulamentele de urbanism şi viitorul PUG (plan urbanistic general, n.a.) al Municipiului Timişoara”.
În baza acestui act, Fundaţia Caritatea a depus la Direcţia de Cultură şi Protecţie a Patrimoniului Cultural Timiş o solicitare pentru un plan de intervenţie, care prevedea declasificarea clădirilor-monument şi demolarea acestora. Ulterior, planul a fost retras.
Prețul terenului sare în aer
Surse din rândul arhitecților arată că, în urma angajamentelor edilului, hotelul ar putea avea o suprafață construită de 30.000 mp. Documentul care a juns în posesia presei a fost semnat, la 4 noiembrie 2013, iar Robu a fost împuternicit printr-o hotărâre de consiliu local să negocieze direct pentru a găsi o soluție cu „Caritatea” pentru terenul cu pricina. În urma înțelegerii, „Caritatea” s-ar alege cu un teren liber de sarcini exact în centrul orașului Timișoara, vizavi de primărie, la doi pași de Piața Operei, cu o suprafață de 8.000 mp. Dacă în prezent terenul are o valoare aproape nulă, în momentul în care monumentele vor fi declasificate, valoarea lui va crește la peste 2 milioane de euro, ne-au informat sursele noastre din zona imobiliarelor.
Ce câștigă orașul din combinația lui Robu?
În schimbul ajutorului primit de la edil, se mai arată în „parteneriat”, Funda ția va dona Timișoarei 400 de metri pătrați pentru lărgirea străzii dintre primărie și viitorul hotel de lux. O lărgire de stradă care nu e necesară, afirmă urbaniștii. Donația nu vine automat, ci, conform unei alte clauze de la finalul contractului, doar după ce indicii de dezvoltare urbană vor fi aprobaţi prin noul PUG (plan de urbanism general) al Timişoarei.
Contractul are şi o serie de prevederi bizare, în capitolul „Interpretare”, unde se prevede că „pluralul va include singularul şi invers”, sau „referirea la orice documente contractuale va include orice modificare adusă sau orice înlocuire a acestora”.
Între timp, arhitecții orașului au luat și ei poziție. „Ar trebui prezentate către cei în drept caracteristicile viitoarei investiții dorite acolo, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii similare, pentru o mai corectă și obiectivă informare a tuturor. În mod transparent, timișorenii trebuie să afle în acest fel ce câștigă orașul în schimbul pierderii unui loc important, al memoriei artei de avangardă timișorene și în ce fel viitoarea investiție se va încadra în viitoarea strategie de dezvoltare urbanistică preconizată prin noul P.U.G.”, a declarat arhitectul Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș.
Primarul atacă pe Facebook
Sâmbăta trecută, primarul a explodat pe Facebook și îi acuză direct pe oamenii de afaceri Emil și Marius Cristescu, care l-au finanțat în campania electrală, că ar sta în spatele scurgerilor de informații către presă, de teamă să nu li se facă concurență la hotelul pe care îl dețin. „Vizavi de primărie (da, tocmai acolo!) stau în paragină, de ani de zile, un teren și o clădire în care a funcționat cândva Liceul Izraelit și apoi Liceul de Arte Plastice, totul proprietate privată a Fundației Caritatea. (...) Auzindu-se, însă, că acolo se va construi un super-hotel, cu facilități pentru conferințe, SPA etc., un anumit grup, care are un hotel nu prea departe, a intrat în fibrilații. Deh, fără concurență e una – ești cel mai bun! -, cu concurență e alta!”