Tun de milioane de euro dat de Bulgaria din banii Europei

Tun de milioane de euro dat de Bulgaria din banii Europei

Un raport realizat de guvernul bulgar despre situația speciilor și a habitatelor naturale, a costat 4,5 milioane de euro din bani europeni. Însă este o uriașă impostură.

Dezvăluirea îi aparține ziaristei Valeria Ahcieva de la Euractiv Bulgaria. Unul dintre articolele sale a dus la arestarea ministrului Mediului, Neno Dimov, din cauza dispariției... unui lac de acumulare.

Raportul despre proiectul european Natura 2000, finanțat de către Comisia Europeană cu tranșe de sute de mii de euro timp de șase ani, ar fi fost redactat de persoane care nu au nici un fel de cunoștințe în domeniu și care nu au consultat nici un specialist.

Natura 2000 este cea mai mare rețea coordonată de zone de protecție a naturii din lume. Ea acoperă 18% din zona terestră a UE și aproape 6% din zona sa maritimă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarcina de a redacta raportul a fost încredințată ENVIMON, o companie privată care nu are nici un fel de expertiză în domenii precum biodiversitatea, speciile sau habitatele naturale.

Comunitatea științifică bulgară a confirmat că informațiile trimise la Bruxelles nu sunt câtuși de puțin bazate pe date științifice și că este vorba despre o fraudă grosolană.

„Suprevegherea biodiversității în perioada 2013-2018 în Bulgaria, pentru întocmirea de rapoarte naționale în baza articolului 17 al directivei privind habitatele nu a fost realizată, Ministerul Mediului și Apelor și Agenția executivă pentru Mediu nereușind să o organizeze”, afirmă Agenția bulgară pentru Științe, într-un comunicat oficial.

„Refuzăm să participăm la grupe de lucru care pretind că au realizat un studiu științific fără a fi efectuat cercetări potrivite. Nu dorim să legitimăm o asemenea abordare, deoarece ne temem de daunele provocate naturii bulgare, societății și autorității țării noastre la nivel european”, afirmă Agenția.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Vivian Loonela, a declarat că Sofia încearcă să-și repare eroarea.

Ea a afirmat că Bulgaria a predat raportul pentru parioada 2013-2018 Agenției Europene pentru Mediu în august 2019 și apoi a revenit cu părți corectate din document.

Agenția europeană analizează în prezent noul raport.

„Nu eu sunt cea care trebuie să spun de ce autoritățile bulgare au făcut acest lucru”, a declarat Loonela.

articol sustinut