Evenimentul Zilei > International > TULSA, tehnica inovativă care vindecă pacienții suferinzi de cancer de prostată!
TULSA, tehnica inovativă care vindecă pacienții suferinzi de cancer de prostată!

TULSA, tehnica inovativă care vindecă pacienții suferinzi de cancer de prostată!

Cercetătorii au descoperit o tehnică prin care se pot elimina celule canceroase care atacă prostata.

Terapia cu ultrasunete, folosită mai puțin de o oră, „elimină tumorile la aproape două treimi din pacienți”, informează Daily Mail, în ceea ce poate fi știrea anului în medicină.

TULSA este o tehnică specială care folosește impulsuri precise de ultrasunete pentru a ataca tumorile cancerigene de la nivelul prostatei. Oamenii de știință au testat TULSA pe 115 bărbați diagnosticați cu cancer de prostată, iar rezultatele sunt uimitoare: 65% dintre pacienți au scăpat de cancer după numai un an! Studiul sugerează că undele sonore elimină tumorile la aproape două treimi din pacienți.

Tehnica TULSA utilizează impulsuri precise de ultrasunete, iar o singură sesiune durează mai puțin de o oră. În acest fel, pacienții nu mai trebuie să apeleze la intervenția chirurgicală. TULSA funcționează folosind un dispozitiv în formă de tijă, care se introduce în uretră, de unde trimite unde sonore către celulele canceroase.

„Spre deosebire de alte sisteme cu ultrasunete de pe piață, puteți monitoriza procesul de ablație cu ultrasunete în timp real și puteți obține un feedback imediat în privința eficacității. E o procedură ambulatorie cu timp minim de recuperare”, afirmă profesorul Steven Raman, cel care a condus cercetarea.

Deocamdată, tehnologia a fost folosită doar la pacienți supuși unor teste de către cercetătorii de la Universitatea din California (Los Angeles), însă e de așteptat ca metoda să ajungă cât mai urgent pe piața mondială.