Tulpina Delta a coronavirusului bagă Australia în lockdown. Campania de vaccinare a eșuat

Peste 10 milioane de australieni intră în lockdown din cauza variantei Delta (indiană) a coronavirusului. Autoritățile sunt obligate să impună noi restricții din cauza campaniei de vaccinare care se derulează foarte lent.

În patru dintre cele mai importante orașe din Australia au fost instituite restricții din cauza variantei Delta a coronavirusului. În aceste localități autoritățile au instituit măsuri de lockdown, după descoperirea unor focare noi ale variantei Delta a coronavirusului, după cum relatează CNN.

Astfel, în Perth, capitala statului Australia de Vest, a fost impus un lockdown de patru zile, care va intra în vigoare la miezul nopții de marți. De asemenea, Brisbane, capitala statului Queensland, va intra în lockdown pentru trei zile, începând de marți seara. Alte două orașe importante, Sydney, capitala New South Wales și Darwin, capitala Teritoriului de Nord, sunt deja în carantină. În total, cele patru orașe au o populație de peste 10,2 milioane de oameni, potrivit datelor oficiale.

Începând de luni după-amiază, în Australia au fost înregistrate 271 de cazuri active de infectare cu varianta Delta a coronavirusului. Cele mai multe infecții provin din New South Wales, potrivit Departamentului Național de Sănătate.

Ce prevăd restricțiile impuse cetățenilor

Locuitorii din Perth și din regiunea vecină Peel sunt obligați să rămână acasă cu excepția situațiilor de urgență. În Brisbane, al treilea oraș ca mărime din țară, oamenii vor fi obligați să rămână acasă, cu excepția celor care prestează munci esențiale și a cazurilor de urgență medicală. De asemenea va fi permisă ieșirea pentru cumpărături sau exerciții fizice.

La Sydney, oraș care găzduiește o cincime din cei 25 de milioane de locuitori ai Australiei, se va afla în lockdown pentru două săptămâni, până la 9 iulie. În timp ce carantina în Darwin a fost prelungită cu încă 72 de ore până vineri.

Autoritățile sunt îngrijorate că tulpina Delta ar putea declanșa focare semnificative, motiv pentru care au fost impuse restricții în majoritatea celorlalte orașe. Practic, într-un fel sau altul, aproximativ 20 de milioane de australieni, 80% din populația sunt afectați de tulpina Delta.

Restricțiile ajută autoritățile să țină pandemia sub control

Restricțiile și regulile stricte de distanțare socială au ajutat în mare măsură Australia să-și mențină la un nivel redus numărul de cazuri de COVID-19. Au fost înregistrate puțin peste 30.500 de cazuri și 910 decese.

Faptul că guvernul federal nu a reușit să asigure suficiente doze de vaccin pentru imunizarea populației, a făcut ca autoritățile să fie nevoite să introducă noi restricții, de fiecare dată când apar noi cazuri.

 Campania de vaccinare a eșuat

Campania de vaccinare în Australia a întâlnit numeroase obstacole. Astfel, în urmă cu două săptămâni, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost permisă doar numai la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Decizia a fost luată din cauza problemelor legate de formarea cheagurilor de sânge. Astfel, pentru persoanele sub 60 de ani a fost recomandată vaccinarea cu Pfizer.

Australia a vaccinat complet aproape 5% din populație, comparativ cu mai mult de 46% în Statele Unite și 48% în Marea Britanie. Ratele sale sunt comparabile cu Indonezia și India, state în curs de dezvoltare  care au fost lăsate în afara acordurilor încheiate cu companiile farmaceutice care au asigurat vaccinul pentru majoritatea statelor bogate.