Alertă! Noua tulpină de coronavirus a fost confirmată în România

Alertă! Noua tulpină de coronavirus a fost confirmată în România

Noua tulpină de coronavirus, descoperită în urmă cu câteva săptămâni în Marea Britanie, a ajuns și în România.

Primul caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus a fost descoperită în România, la o femeie din Giurgiu. Informația a fost confirmată și de Ministerul Sănătății. Mass media anunță că femeia nu a călătorit în Marea Britanie și nu se știe exact cum aceasta a contactat infecția. Starea tinerei este stabilă, aceasta prezentând simptome ușoare.

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș din Capitală, a declarat că

„E vorba de o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsata sa plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP sa facă o ancheta epidemiologică amănunțita. Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circula deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”.

Vaccinul, eficient și pentru noua tulpină de coronavirus

Potrivit unui nou studiu, vaccinul produs de Pfizer şi de BioNTech este eficient împotriva noii tulpini de coronavirus care a apărut înMarea Britanie, transmite vineri DPA.

Rezultatele iniţiale ale studiului realizat de Pfizer în colaborare cu University of Texas Medical Branch, demonstrează că este probabil ca vaccinul să aibă o eficienţă de 95% împotriva noii tulpini de coronavirus, despre care se spune că se transmite mai uşor dar nu produce îmbolnăviri mai grave decât varianta originală a virusului.

Cercetătorii au desfăşurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienţi care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acţionau şi împotriva acestor două tulpini.

Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutaţii, vaccinurile din prezent ar trebui să-şi păstreze eficienţa.

Aceste rezultate au fost date publicităţii încă de joi dar nu au apărut încă într-o revistă ştiinţifică şi nu au fost verificate de experţi independenţi.