Tulpina britanică a coronavirusului ar fi cuprins întreg teritoriul României

Tulpina britanică a coronavirusului ar fi cuprins întreg teritoriul României

Institutul Național de Sănătate Publică anunță că varianta britanică a coronavirusului ia amploare în România și este posibil să fi cuprins deja întreg teritoriul țării. În același timp, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă în privința creșterii numărului contaminărilor şi spitalizărilor în săptămânile următoare în mai multe state ale Uniunii Europene. Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că acest subiect va urma expus în cadrul unor conferințe ce vor fi susținute astăzi și mâine.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că varianta britanică a coronavirusului s-a extins în 71,4% din județele României. Potrivit datelor comunicate, există o probabilitate mare ca varianta britanică să fi cuprins deja întreg teritoriul statului român. Rata de confirmare a cazurilor de contaminare cu tulpina britanică a crescut cu 7,5% față de săptămâna trecută. 

Categoria de vârstă care pare a fi cea mai afectată de această speță a virusului ar fi reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 ani, grupă de vârstă în cadrul căreia s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectare cu tulpina britanică. 

De la începutul anului până la data de 21 martie 2021 inclusiv, au fost finalizate 1.034 de secvențieri, potrivit INSP, dintre care 546 au fost confirmate ca variante care determină îngrijorare, rata de confirmare fiind de 52,8%. Până pe 15 martie INSP a raportat 385 de cazuri de infectare cu astfel de tulpini și 10 decese.

Ne puteți urmări și pe Google News

O sută patruzeci și cinci de cazuri (27%) au avut contact cu caz confirmat cu noua

variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Șase cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. De la 30 de cazuri (6%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

”Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură

epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, arată INSP.

Până în prezent au fost înregistrate 16 decese din cauza infecției cu tulpina britanică a coronavirusului, 3 din București, 3 din Suceava, 2 din Timiș și câte unul din Bihor,

Constanța, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. Cele mai multe decese (10) au avut loc în cursul acestei luni.

Comisarul european pentru sănătate trage un semnal de alarmă

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a tras un semnal de alarmă, subliniind că în multe state ale Uniunii Europene sunt de aşteptat noi creşteri ale numărului contaminărilor şi spitalizărilor în săptămânile următoare, potrivit Agerpres. 

''Începem să vedem circumstanţe preocupante, evidenţiate prin creşterea numărului cazurilor în 19 state membre, al spitalizărilor în 15 şi deceselor în opt'' state, a spus Kyriakides la o conferinţă de presă dedicată prezentării noilor reguli ale mecanismului european pentru controlul exporturilor de vaccinuri. 

''Aceasta conduce la o preocupare privind un al treilea val dacă situaţia continuă să se deterioreze. Prin urmare, ne putem aştepta ca numărul cazurilor şi al spitalizărilor să crească mai mult în săptămânile următoare şi ca mortalitatea, care s-a menţinut stabilă, să înregistreze o uşoară creştere'', a adăugat comisarul european.

Deşi rata transmiterii virusului se menţine la un nivel stabil, situaţia ''este preocupantă pentru că în ultimele săptămâni a fost observată o creştere a numărului (de îmbolnăviri) provocate de variantele'' virusului în cauză.

Varianta coronavirusului dominantă la ora actuală este cea britanică, fiind prezentă în 25 de state ale UE şi în unele ţări a acaparat până la 80% din teritorii. Tulpinile sud-africană şi braziliană au fost detectate în 18 şi, respectiv, 9 state din UE.

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat pentru EvZ că astăzi, 26 martie, și mâine urmează să fie susținute conferințe pe tema vaccinurilor anti-coronavirus, unde se va discuta și despre evoluția tulpinii britanice a coronavirusului în România.