Evenimentul Zilei > Politica > Pemierul Tudose MINTE! Ce a declarat într-o emisiune TV. Dovada minciunii, pe site-ul Camerei Deputaților
Pemierul Tudose MINTE! Ce a declarat într-o emisiune TV. Dovada minciunii, pe site-ul Camerei Deputaților

Pemierul Tudose MINTE! Ce a declarat într-o emisiune TV. Dovada minciunii, pe site-ul Camerei Deputaților

Premierul Mihai Tudose a declarat, marți seară, în cadrul unei emisiuni la TVR că ar fi votat pentru interzicerea exploatării cu cianuri. Premierul a subliniat că a votat „cu două mâini” împotriva cianurilor, însă declarația sa este contrazisă de un document existent pe site-ul Camerei Deputaților.

”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense şi atunci din nou amanetăm viitorul copiilor şi nepoţilor… Haideţi să vedem unde este calea de mijloc pentru că folosirea extremelor – exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este să nu mai exploatăm nimic, niciodată în România şi asta e. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte safe şi din punct de vedere al mediului şi să o facem noi, nu alţii”.

Mai exact, pe 10 decembrie s-a suspus la vot un amendament al deputatului Remus Cernea, pentru interzicerea cianurilor. Amendamentul a primit 59 de voturi pentru, din cei 171 de deputați prezenți. Dintree voturile pentru, doar șase au aprținut unor membri ai partidului PSD, potrivit Cotidianul.ro.

Actualul premier Tudose, dar și fostul prim ministru, Sorin Grindeanu a votat împotriva acestui amendament, după cum se observă în documentul publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Tudose susţine că exploatarea resurselor minerale nu trebuie blocată prin declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană în arie protejată. 

”Nu putem să declarăm toată România o arie protejată şi să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează şi nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare… Nu putem amaneta şi viitorul nepoţilor, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc”, a declarat Tudose.