Manevra subtilă a lui Tudose în scandalul comunicatului SUA

Manevra subtilă a lui Tudose în scandalul comunicatului SUA

După o coincidență stranie în seara zilei de luni, premierul Mihai Tudose a avut grijă să „dispară” din spațiul public în cele 24 de ore în care s-a consumat scandalul comunicatului de presă publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Pe site-ul Departamentului de Stat al SUA a apărut, luni seară, în jurul orei 21.00, o scurtă declarație de presă intitulată „România: propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”.

„Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, este textul semnat de purtătorul de cuvânt al instituției, Heather Nauert.

Printr-o coincidență, cu doar câteva ore înainte de publicarea comunicatului de presă, premierul Mihai Tudose se delimita la București de proiectele de modificare a legilor justiției. „Legile Justiţiei sunt în Parlament, deci nu răspund eu ca şi Guvern”, a afirmat el, la Parlament.

După care prim-ministrul PSD și-a anulat, marți, singurul eveniment oficial în care jurnaliștii aveau posibilitatea să îi adreseze întrebări legate de scandalul momentului. Prim-ministrul avea programată de la ora 10.00 participarea la ceremonia de semnare a contractelor pentru un proiect „deosebit de important pentru securitatea și independența energetică a României". La Palatul Victoria s-au semnat actele pentru lucrările de execuţie a conductei de transport gaze naturale - faza 1, în cadrul proiectului european BRUA care va interconecta reţelele de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Dar în locul lui Tudose, la ceremonie au mers vicepremierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.

Singurul eveniment la care premierul a participat, marți, a fost ședința CSAT de la Palatul Cotroceni, la ora 12.00, unde presa nu are acces.

Conferința lui Toader

Din partea Guvernului, singura voce care a emis marți un punct de vedere privind comunicatul SUA a fost ministrul Justiției, Tudorel Toader. Într-o conferință de presă, acesta a declarat că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este „misiunea, competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie” și și-a exprimat speranța că modificările care vor fi aduse legilor justiției vor fi „echitabile, pe de o parte, constituţionale, pe de altă parte, care să transpună deciziile CCR, să menţină standardele europene, să nu afecteze statul de drept şi independenţa Justiţiei".

PE ACEEAȘI TEMĂ: Dragnea și Tăriceanu acuză SUA în numele Parlamentului României - DOCUMENT