CCR nu poate decide anularea alegerilor, zice Tudorel Toader
- Antonia Hendrik
- 6 decembrie 2024, 14:16
Tudorel Toader afirmă că Curtea Constituțională (CCR) va putea decide asupra anulării alegerilor prezidențiale doar „după finalizarea turului al doilea de vot”.
Tudorel Toader: E foarte puţin probabil ca CCR să decidă acum
Mai exact, fostul judecător constituțional Tudorel Toader afirmă că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) vor putea decide asupra anulării alegerilor prezidențiale doar după finalizarea turului al doilea de scrutin.
Tudorel Toader a afirmat vineri, pentru news.ro, că sesizările înaintate de diverse organizații sau alte persoane la CCR sunt „inadmisibile”. De asemenea, alți specialiști în drept constituțional consideră că este foarte probabil ca judecătorii CCR, care analizează aceste sesizări, să le declare „inadmisibile”.
„Curtea Constituţională se autosesizează sau se sesizează din oficiu într-o singură situaţie, şi anume atunci când este vorba despre revizuirea Constituţiei. În rest, absolut niciodată. Să aşteptăm decizia Curţii, însă este foarte puţin probabil ca acum să ia o decizie de anulare a alegerilor”, a mai subliniat Tudorel Toader.
Documentele declasificate de pe masa CCR vor fi analizate după turul doi
Referitor la documentele declasificate aflate în atenția CCR pentru consultare, experții afirmă că judecătorii le vor examina, cel mai probabil, în momentul confirmării rezultatelor alegerilor, după turul al doilea, și abia atunci vor lua o decizie în acest sens, exact cum a precizat și Tudorel Toader.
Tudorel Toader: E foarte puţin probabil ca CCR să decidă acum. Sursa foto: Arhiva EVZ
CCR a comunicat, joi seară, că petițiile și cererile legate de alegerile prezidențiale au fost înregistrate și vor fi analizate în curând:
„În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”.
Ce arată documentele cu privire la reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu
Klaus Iohannis a consimțit la declasificarea, conform legii, a informațiilor furnizate de SRI, SIE și MAI, la cererea instituțiilor emitente, în în ședinței CSAT.
În raportul prezentat în CSAT, se menționează că au fost înregistrate peste 85.000 de atacuri cibernetice destinate exploatării vulnerabilităților din structurile informatice care susțin procesul electoral. Scopul acestor atacuri a fost obținerea accesului la datele din sistemele informatice, modificarea integrității acestora, alterarea conținutului destinat publicului și blocarea infrastructurii.
Conform SRI, rețeaua de conturi asociată lui Călin Georgescu a fost inițial compusă din 25.000 de conturi pe platforma TikTok, care au devenit extrem de active cu două săptămâni înainte de alegeri. Mai mult, SRI a menționat că aproape 800 dintre conturile care au constituit rețeaua de susținere au fost create încă din 2016, având o activitate foarte scăzută până pe 11 noiembrie 2024, când întreaga rețea a fost activată la capacitate maximă.