"Este vorba de legea de modificare a Codului penal şi de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, dar şi transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depăşit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia şi ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement", a precizat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției a adăugat că a dat termen instituțiilor pentru formularea unor eventuale propuneri până pe 13 aprilie.

În același timp, ministrul Justiţiei a anunţat că după ce vor primi punctele de vedere, urmează să se publice proiectul de lege, o să îl pună în dezbatere publică pentru 30 de zile şi o să organizeze două întâlniri "cu cine vrea să vină".

"Ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Ştiu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea şi până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului (…) este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR. (…) Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curţii, nu se vorbeşte de prag. (…) Proiectul de lege (…) îl voi trimite în dezbatere publică şi în procedură parlamentară, nu va fi ordonanţă. Va trece pe la comisiile juridice. (…) Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache dumnealui (…) poate să intervină, în limita competenţelor constituţionale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem iniţiatori, iar dânşii sunt decidenţi", explica Toader într-o conferinţă de presă.

Tudorel Toader preciza că modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală vizează strict punerea de acord a acestora cu deciziile CCR, precizează Agerpres.

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru punerea de acord a celor două coduri cu deciziile CCR. Modificările la cele două coduri vizează strict (…) punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puţin. (…) Vom continua (…) cu elaborarea altor proiecte de lege, nu cred că va fi doar unul singur, pentru punerea de acord a întregii legislaţii (…) cu deciziile CCR, decizii de admitere sau de respingere", a afirmat ministrul.