Tudor Ciuhodaru, a șaptea schimbare de partid. Merge la AUR, după ce a fost în PSD, PC, UNPR și PPDD
- Bianca Ion
- 5 martie 2024, 10:15
Tudor Ciuhodaru se numără printre numele controversate din politica românească. De profesie medic, el se află în căutarea unui partid politic în care să-și găsească locul, deși până acum a trecut deja prin patru formațiuni.
Numele lui Tudor Ciuhodaru este deja cunoscut românilor, însă ceea ce oamenii poate că nu-și mai amitesc este traseul său politic, care a trecut deja prin cinci partide.
A decis să plece la AUR, după ce a fost „abandonat” de PSD
Originar din Bacău, s-a stabilit în Iași după absolvirea UMF în 1993, specializându-se inițial în medicina de urgență în 1997. În prezent, conform declarațiilor sale, activează ca medic în cadrul Spitalului de Neurochirurgie.
Situația este ironică în sensul că directorul acestui spital a fost propus de PSD Iași pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, în timp ce pentru Tudor Ciuhodaru nu a mai fost disponibil niciun loc, nici măcar pentru funcția de primar. Astfel, la scurt timp după ce a împlinit vârsta de 55 de ani, a început un nou capitol în parcursul său politic: de câteva zile se află în Alianța pentru Unirea Românilor.
Tudor Ciuhodaru, medicul cu 7 partide în CV-ul politic
Epopeea lui Tudor Ciuhodaru începe în 2008, când a câștigat alegerile pentru Senat în Colegiul uninominal Copou pentru PSD, aliat pe atunci cu PC-ul lui Dan Voiculescu.
În ianuarie 2010, părăsește PSD-ul, devenind independent, apoi a flirtat pentru o lună și jumătate cu UNPR (1 Mai - 15 iunie), până când a fost exclus pentru că a votat o moțiune de cenzură în alt mod decât a decis șeful partidului, Gabriel Oprea.
La începutul lui 2011, Tudor Ciuhodaru s-a alăturat Partidului Conservator.
Nouă luni mai târziu, a fost exclus și din acest partid, tot pentru că a votat diferit față de decizia șefilor: „A acționat în ultimul timp împotriva Partidului Conservator și a Uniunii Social Liberale”, potrivit unui comunicat al PC de la acea vreme. S-a întâmplat pe 29 septembrie.
Nu a renunțat la PSD
A doua zi, 30 septembrie 2011, îl găsește înscris din nou în Uniunea Națională pentru Progresul României.
În 2012, a candidat pe listele PPDD și a reușit să intre în Parlament, la Bârlad, în urma redistribuirii voturilor. Acestea au fost alegerile uninominale, când Parlamentul s-a umflat la aproape 600 de deputați și senatori.
Doi ani mai târziu, în decembrie 2014, Tudor Ciuhodaru a fost exclus din partidul lui Dan Diaconescu împreună cu mai mulți parlamentari (între care și altul ieșean, Daniel Oajdea).
După patru luni, în aprilie 2015, a revenit pentru a treia oară în UNPR. N-a apucat să împlinească un an aici.
În martie 2016, a revenit în grupul PSD, partid care l-a propulsat la alegerile din același an într-un nou mandat în Camera Deputaților. De data aceasta, a evoluat disciplinat în grupul social-democrat până în iunie 2019, când a devenit europarlamentar. Restul mandatului (un an și jumătate) a fost continuat de actualul șef al PSD Iași, Bogdan Cojocaru.
Tudor Ciuhodaru, venituri lunare de 18.000 euro
Dacă în Parlamentul României Tudor Ciuhodaru a avut sute de intervenții, totalizând ore de discursuri rostite la tribună, în Parlamentul European a avut de asemenea zeci de declarații – foarte limitate însă, pentru că în legislativul de la Bruxelles nu se poate vorbi mai mult de un minut.
Declarațiile și interpelările doctorului Ciuhodaru în plenul Parlamentului European au acoperit o gamă largă de situații – de la nerespectarea drepturilor persoanelor LGBTQ în Uganda, la care a primit răspuns, până la îndemnuri pentru primirea României în Spațiul Schengen, la care nu a primit niciun răspuns.
Ultima sa declarație de avere consemnează venituri de 165 de mii de euro obținute în anul 2022 la Parlamentul European și 235 de mii de lei primiți în același an pentru activitatea prestată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Așadar, o medie lunară de aproape 18.000 de euro pe lună.