Tudor Chiuariu, la Comisia SIPA: „Au existat zvonuri că în perioada Monicăi Macovei, Cristi Danileț și Paul Dumitriu au intrat în arhivă”

Tudor Chiuariu, la Comisia SIPA: „Au existat zvonuri că în perioada Monicăi Macovei, Cristi Danileț și Paul Dumitriu au intrat în arhivă”

Audierile în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA, înființată în urma dezvăluirilor EVZ, în serialul „Noi suntem Statul!” continuă miercuri, de la ora 14.00, cu audierea foştilor miniştri ai Justiţiei Tudor Chiuariu şi Titus Corlăţean, urmaţi de fostul procuror general al României, Ilie Botoş. Chiuariu a spus membrilor Comisiei că, personal, nu a intrat niciodată în arhivă dar i-a fost comunicat faptul că au intrat persoane în arhivă care nu erau autorizate să facă acest lucru.

UPDATE 14.00: „Cât ați fost ministru ați luat cunoștință de chestiuni legate de desființarea DGPA, chestiuni de securitate, chestiuni legate de distrugerea sau manipularea în orice fel a arhivei?”, a întrebat senatorul PSD și președinte al Comisiei SIPA, Șerban Nicolae

„Zvonuri de intrare în arhivă în perioada d-nei Macovei. Erau menționați Cristi Danileț și Paul Dumitriu. Apoi am luat decizia de a înființa o Comisie de a identifica ce s-a întâmplat cu acest material în perioada anterioară. Comisia era formată majoritar din magistrați sau consilieri juridici cu statut asimilar magistraților și care și-a început activitatea în 2007. Din păcate, până la finalizarea mandatului meu, din cauza volumului mare de documente și din cauză că persoanele aveau și alte atribuții în minister, ele nu au finalizat această activitate și Comisia a continuat și în perioada predecesorului meu, Cătălin Predoiu”, a declarat Tudor Chiuariu.

Întrebat dacă a fost vreodată la arhivă, Chiuariu a răspuns: „N-am fost niciodată. Mi s-au comunicat că au intrat persoane care n-au autorizație pentru acces la arhivă.”

Convocarea celor lui Tudor Chiuariu, Titus Corlățean și Ilie Botoș la comisie face parte din seria audierilor persoanelor care au avut funcţii importante în sistemul judiciar.

Plenul Parlamentului a aprobat, pe 27 septembrie, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

Printre obiectivele Comisiei parlamentare SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.