Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor

Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilorTsunami. Sursa foto: Elias/ Pixabay

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Fenomenului  Tsunami, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis, marţi, un mesaj prin care avertizează că, deşi cea mai afectată regiune de tsunami a fost Asia, în ultimii o sută de ani, Europa şi România nu sunt ferite de acest pericol.

Tsunami-urile sunt generate de cutremure mai mari de 6 grade pe scara Richter

Sunt atestate 22 de evenimente de acest tip, majoritatea generate de cutremure cu magnitudini mai mari de 6 pe scara Richter.

„Anual, la data de 5 noiembrie, comunitatea internaţională marchează Ziua Internaţională de Conştientizare asupra Fenomenului Tsunamiului. Este un moment important pentru a reflecta asupra impactului devastator al acestor fenomene naturale şi asupra măsurilor de prevenţie şi educare a populaţiei.

De-a lungul ultimului secol, tsunami-urile au provocat moartea a peste 260.000 de persoane în 58 de evenimente globale, fiind adesea declanşate de cutremure subacvatice, erupţii vulcanice sau alunecări de teren”, a comunicat, marţi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Conform INCDFP, cea mai afectată zonă este Asia

Tsunami-ul din Oceanul Indian a dus la moartea a 230.000 de persoane, din 14 țări.

„Pe 26 decembrie 2004, un cutremur produs în Oceanul Indian a provocat un tsunami devastator care a curmat viaţa a circa 230 000 de persoane şi a afectat 14 ţări. Acest eveniment a marcat primul deezastru major global al secolului XXI. De menţionat este şi cutremurul din Chile din 1960, cu magnitudinea de 9,5, care a declanşat valuri de aproximativ 25 m”, a mai comunicat INCDFP.

Europa nu este ferită de tsunami

Cercetătorii în Fizica Pământului avertizează că Europa nu este nici ea ferită de acest pericol.

Tsunami / sursa foto: arhiva EVZ

„Cutremurul din Marea Egee de pe 30 octombrie 2020, care a generat un mini-tsunami şi a inundat oraşul Izmir şi portul Samos, arată că astfel de fenomene pot apărea oriunde pe continent unde există activitate seismică. Deşi România nu este o ţară cu o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este expusă acestui risc, din cauza activităţii seismice din Marea Neagră”, a afirmat sursa citată.

Zona seismică Shabla a provocat un tzunami în 1901

Potrivit INCDFP, în zona Shabla au fost valuri de 4 metri înălțime, în 31 martie 1901, distrugând zona Mangaliei.

„La 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 Mw în zona Shabla a provocat un tsunami major, cu valuri de aproximatix 4 metri înălţime, care au distrus coasta de sud a Mangaliei şi satele din apropiere. Prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, centru de monitorizare a tsunami-urilor pentru regiunea de coastă, INCDFP se implică activ în prevenirea şi monitorizarea tsunami-urilor”, s-a mai scris în comunicat.

Institutul a precizat că primul sistem de avertizare timpurie în caz de tsunami din Marea Neagră a fost implementat şi instalat în 2013 în cadrul proiectului MARINEGEOHAZARDS. Acesta a fost o colaborare între Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul de Oceanologie, Institutul Geologic al Academiei Bulgare de Ştiinţe și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.