Misiune SECRETĂ: Trump şi-ar fi TRIMIS omul de ÎNCREDERE în Coreea de Nord

Misiune SECRETĂ: Trump şi-ar fi TRIMIS omul de  ÎNCREDERE în Coreea de Nord

În aşteptarea istoricei întâlniri dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, care va avea loc probabil în iunie, liderul regimului nord-coreean a primit una dintre cele mai importante personalităţi ale administraţiei americane: directorul CIA, Mike Pompeo, unul dintre oamenii cei mai de încredere ai preşedintelui american şi, dacă va fi confirmat de Congres, noul secretar de Stat al SUA.

O întâlnire la acest înalt nivel nu mai avusese loc din 2000, când ex secretarul de Stat al lui George W. Bush, Madaleine Albright, a avut o întâlnire tête-à-tête cu tatăl lui Kim, Kim Jong-il.

Întâlnirea, potrivit Washington Post,  s-a petrecut în cursul unei misiuni secrete a lui Pompeo la Phenian la sfârşitul săptămânii de dinainte de Paşti: confirmarea ca s-a folosit de către Casa Albă o posibilitate pentru a găsi calea dialogului cu Coreea de Nord, a fost mai mult acţiunea intelligence americană mai degrabă decât canalul diplomaţiei. În fapt, Pompeo ar fi ajuns la un acord pentru vizita sa la Phenian tocmai graţie contactelor dintre CIA şi serviciile nord-coreene. Dar şi cu contribuţia numărului unu al 007 sud-coreeni Suh Hoon, acela care a negociat invitarea lui Trump de către Kim Jong-un.

Deci, tocmai aceasta era întâlnirea  la care făcea referire Trump vorbind cu jurnaliştii la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, după întâlnirea cu premierul japonez Shinzo Abe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părţile în cauză  porniseră deja pe calea destinderii mult mai înainte decât s-ar fi putut imagina, cu Trump care în acest punct nu ascunde posibilitatea unui adevărat tratat de pace care să pună capăt conflictului din peninsula coreeană şi să înlocuiască armistiţiul care a pus capăt războiului din 1953, semnat şi de SUA şi China. Pentru acest nou acord va fi nevoie din nou de semnăturile Washingtonului şi Pekinului.

Inutil de spus că pentru Trump evoluţiile de ultimă oră pe frontul nord-coreean sunt cu adevărat o aşteptată gură de oxigen, după zilele de mare presiune din pricina crizei din Siria, dar mai ales de anchetele asupra Rusiagate şi acelea asupra avocatului său personal, Michael Cohen, pentru a nu mai vorbi despre acuzaţiile fostului şef al FBI, James Comey. Iar vremurile când Trump descria Coreea de Nord ''rezultatul unui tragic experiment în laboratoarele istoriei'', doar cu câteva săptămâni în urmă , par cu adevărat departe. Misiunea secretă  "007" este catalogată de presa internaţională drept o deschidere spre calea normală a dialogului după o furtunoasă "relaţie" desfăşurată pe reţelele de socializare între cei doi lideri mondiali.