Evenimentul Zilei > International > Trump: Suntem în război comercial! ”Statele Unite nu se vor mai pleca în faţa restului lumii”
Trump: Suntem în război comercial! ”Statele Unite nu se vor mai pleca în faţa restului lumii”

Trump: Suntem în război comercial! ”Statele Unite nu se vor mai pleca în faţa restului lumii”

Secretarul de Stat al Comerţului: "Nu ne plecăm în faţa Lumii". Antonio Tajani: "E rău pentru toţi". America first! Sloganul campaniei electorale, binecunoscut de către cei care au urmărit evenimentele americane de anul trecut îşi intră în drepturi. Se pare că acum vrea, cu noile taxe, să atace abuzurile comerciale ale partenerilor străini de la Washington. La orizont se arată o "revoltă" de toată frumuseţea deoarece toate statele lumii care au afaceri în America vor fi afectate!

A sosit spre seară semnătura a două ordine executive care vor fi necesare pentru combaterea a ceea ce a fost definit un ''un deficit comercial nesustenabil'', egal cu circa 500 de miliarde de dolari. Cele două decrete au dat drumul unor revizuiri a practicilor comerciale pe care SUA le consideră incorecte şi pentru a adopta eventual o serie de represalii protecţioniste.

''Un mesaj puternic şi clar care pune bazele solide pentru revitalizarea industriei manufacturiere a SUA'', a spus Trump, semnând documentele, alături de secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross, care intervievat apoi de către CNBC a fost ca un ecou al preşedintelui: ''Statele Unite nu se vor mai pleca în faţa restului lumii''.

''Îmi doresc să nu fie o escaladare şi că poate interveni un acord'' a venit răspunsul de la Bruxelles, ca o propunere, din partea preşedintelui Parlamentului european, Antonio Tajani, care pare deocamdată că exclude ipoteza unor taxe de răspuns la acţiunea americană. În orice caz, a adăugat el ''nu este în interesul nimănui un război comercial, mai ales cu SUA''.