Editura Evenimentul si Capital

ANALIZĂ. Trump și Clinton s-au dovedit RIDICOLI și PERICULOȘI. CIA – gata să preia frâiele Americii?

Trump și Clinton, doi candidați catastrofali pentru America
Autor: | | 16 Comentarii | 4334 Vizualizari

Trump și Clinton sunt desființați de George Friedman, fondator al Institutului de analize strategice Stratfor și considerat una dintre vocile neoficiale ale CIA, într-un rechizitoriu de o duritate fără prercedent, care demonstrează că în serviciile americane este fierbere mare.

George Friedman, unul dintre cei mai influenți analiști politici contemporani, recunoaște că își încalcă angajamentul, pe care singur și l-a asumat, de a nu comenta politică internă. Motivul pentru care s-a răzgândit brusc a fost șocul pe care i l-a provocat impresia de „haos” pe care i-a creat-o înfruntarea Trump – Clinton.

Într-o analiză pentru Geopolitical Futures, Friedman scrie că prima dezbatere electorală pe care a urmărit-o a fost cea dintre John F. Kennedy și Richard Nixon, în 1960. „Era plictisitoare”, își amintește Friedman. „De atunci am văzut aproape toate dezbaterile prezidențiale, și majoritatea aveau o substanțială componentă plictisitoare, cu rare momente spirituale. Însă toate dezbaterile aveau o decență elementară.”

Și analistul explică modul în care se respecta o anumită etichetă: „Se formula o întrebare, se acorda un anumit timp pentru răspuns, iar răspunsul putea să dureze ceva mai mult, dar cu foarte puțin (...) Nu aflam prea multe și era cam plictisitor, dar nu aveam nici o problemă ca președintele meu să fie plictisitor. Treaba lui este să supervizeze o sumedenie de lucruri, pline de detalii, iar o personalitate sclipitoare, deși nu ar fi fost un handicap, nu era ceva esențial.”

După această lungă introducere, Friedman notează că dezbaterea dintre Trump și Clinton l-a frapat printr-o „totală lipsă de etichetă”. Și explică: „Nu exista nici un respect, nici pentru întrebare, nici pentru timpul limită (...) Asistența s-a simțit și ea liberă să ignore regulile. Și aceasta m-a șocat cel mai mult: era clar că nici candidații nici spectatorii nu se gândeau măcar o clipă că regulile sunt importante într-o dezbatere prezidențială.”

Analistul, ale cărui conexiuni cu CIA nu sunt un secret pentru nimeni, scrie că i s-a părut că asistă la un meci de „wrestling”, în care „nimeni nu respecta regulile, nimeni nu-l respecta pe arbitru” și adaugă: „Cei doi erau fiecare în lumea lui și a consilierilor lui, spunând lucruri care aveau în primul rând scopul de a-l face pe celălalt candidat să urle neputincios de furie”.

Și Friedman continuă la fel de necruțător față de duelul care îl va desemna pe viitorul președinte al Statelor Unite:

„A încălcat orice normă de comportament civilizat. A fost o arenă a certitudinilor și disprețului care a compromis dezbaterea lucrurilor serioase.”

Asemuind încă o dată dezbaterea dintre Trump și Clinton cu un meci de „wrestling” sau cu o emisiune despre familia Kardashian, Friedman observă: „Wrestlingul sau Kardashian nu mă afectează direct. Însă dezbaterea despre un război în care ar putea să fie uciși americani sau despre reținerile operate de poliție în care americanii sunt omorâți reclamă o anumită sobrietate pe care nu o mai avem. Am pierdut și orice sentiment de responsabilitate civică, ca obligație solemnă din partea noastră, iar candidații orice idee că trebuie să se comporte în mod demn.”

George Friedman constată că Trump s-a comportat așa cum o face de obicei, iar Clinton ca un consilier politic. „Nici unul nu părea să înțeleagă că un comportament solemn, serios, nu era necesar pentru a-i impresiona pe ceilalți, ci ar fi trebuit să le reamintească faptul că sunt candidați la președinția Statelor Unite, iar deciziile lor vor afecta viitorul țării.”

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI