Editura Evenimentul si Capital

Trump se zbate să evite cătușele Democraților

Autor: | | 3 Comentarii | 4637 Vizualizari

O înfrângere a Republicanilor în alegerile de astăzi l-ar lega pe Donald Trump de mâni și de picioare până la sfârșitul mandatului.

La doi ani de la alegerea lui Donald Trump, Statele Unite votează din nou. Este vorba de scrutinul de la jumătatea mandatului (sau „midterms”), în care americanii sunt chemați la urne pentru a reînnoi camerele legislative federale și locale, precum și o mare parte dintre deținătorii posturilor de guvernatori.

La alegerile de la jumă tatea mandatului, sunt votați ocupanții tuturor celor 435 de locuri din Camera Re prezentanților și ai unei treimi (35 de locuri) din cele 100 ale Senatului.

Echilibrul Congresului

„Midterms” au o importanță colosală. Mai întâi, pentru că reprezintă o dare de seamă privind primii doi ani de mandat ai președintelui. În al doilea rând, pentru că pot reconfigura echilibrul politic din Congres. În prezent, în cele două camere ale legislativului, Senatul și Camera Reprezentanților Republicanii dețin majoritatea, dar Democrații speră să recâștige controlul măcar întruna dintre ele. Pentru moment, ei dețin doar 193 din cele 435 de locuri ale Camerei și 49 din cele 100 ale Senatului.

Fiecare stat american are două camere legislative locale, cu excepția Nebraskăi, care are una singură. Pe 6 noiembrie au loc alegeri pentru 87 din aceste 99 de camere: în 60 se aleg toți membrii, iar în 27 doar o parte dintre ei. Și aici, Democrații nu controlează decât camere locale din 14 state, în vreme ce Republicanii domină în 31 de state.

Americanii sunt chemați să-și aleagă astăzi și guvernatorii în 36 de state și în trei teritorii (Guam, Insulele Virgine Americane și Insulele Mariane de Nord). Aceste posturi au o importanță deosebită, deoarece guvernatorii sunt șefii executivului local (echivalentul președintelui la nivel federal). Și aici, Republicanii sunt majoritari, controlând 33 din cele 50 de state.

Un referendum pentru președinte

Numele lui Donald Trump nu apare pe nici un buletin de vot, însă aceste alegeri de la jumătatea mandatului sunt un fel de referendum pentru președinte, oferindule americanilor ocazia de a-și manifesta aprobarea sau respingerea față de politica acestuia.

Potrivit institutului de sondaje Rassmussen Reports, 48% dintre americani văd în „midterms” un referendum despre Donald Trump. Potrivit Pew Research, peste 60% dintre alegători declară că opinia lor despre Trump le va influența votul de astăzi: astfel, 34 spun că vor vota împotriva acestuia, iar 26% pentru el. Mai mult decât în favoarea oricărui alt președinte în ultimii 35 de ani. Iar Rassmussen cotează popularitatea lui Trump la un nivel fără precedent: 51%, în special datorită succeselor excepționale pe care acesta le-a înregistrat în economie.

Într-adevăr, 250.000 de noi locuri de muncă au fost create doar în ultima lună. Șomajul, la nivel total, dar și la categoriile așa-zis defavorizate (negri, latino, femei, tineri) este la cel mai jos nivel din ultimele decenii. Venitul real mediu al gospodăriilor (ajustat cu inflația) a crescut cu peste 2000 de dolari de la începutul anului, depășind precedentul record care datează din 1998.

Totuși, din punct de vedere istoric, alegerile de la jumătatea mandatului îi sunt defavorabile președintelui. De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, partidul președintelui a pierdut în medie la fiecare „midterms” 26 de locuri în Camera Reprezentanților și 4 în Senat, potrivit Bloomberg.

Andi Moisescu, reactie BOMBA! Sotul Oliviei Steer a rabufnit, dupa ce sotia lui a fost linsata mediatic

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI