Trump retrage Garda Națională din Washington. „Poate reveni oricând”

Trump retrage Garda Națională din Washington. „Poate reveni oricând”

Liderul de la Casa Albă a estimate că situația „este sub control”, după marile manifestații din ultimele zile pe teritoriu american.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat, duminică, retragerea din Washington a Gărzii Naționale, afirmând că situația este acum sub control, după zile întregi de proteste legate de moartea lui George Floyd.

„Tocmai am ordonat Gărzii noastre Naționale să înceapă să se retragă din Washington DC, acum, că totul este sub control”, a postat Donald Trump pe Twitter.

„Vor pleca acasă, dar se pot întoarce rapid dacă este necesar. Mult mai puțini protestatari decât se așteptau ieri (sâmbătă) seara! ”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Garda Națională este o forță militară de rezervă formată din voluntari: majoritatea membrilor săi lucrează și în sectorul civil. Numărul acestora a fost în 2020 de 450.000 în toată țara. Fiecare stat are propriile forțe, la fel ca și Districtul Columbia, unde se află capitala federală, Washington.

Guvernatorul statului este cel care decide să folosească această forță suplimentară, atunci când se consideră că se confruntă cu o situație de urgență, pentru a „suprima insurgențele și respinge invaziile”.

Garda Națională poate fi mobilizată și în operațiuni externe, cum a fost cazul în Irak, unde aproape 500 de membri ai acestui structuri au fost uciși.

De asemenea, poate fi mobilizată după dezastre naturale. De asemenea, Garda Națională a fost mobilizată în lupta împotriva epidemiei Covid-19.

În misiunile lor, membrii Gărzii Naționale pot interveni doar în sprijinul forței de poliție și nu pot face arestări.

Pe de altă parte, liderul democrat Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA care candidează împotriva lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a promis să lupte împotriva rasismului şi în favoarea reformelor în rândurile poliţiei după moartea afro-americanului George Floyd, scrie Agerpres.

Fostul vicepreşedinte a cerut Congresului SUA „să ia măsuri imediat” pentru a scoate în afara legii practici precum imobilizarea prin strangulare, transferul armamentului de război către forţele de poliţie locale, dar şi pentru a creşte supravegherea şi responsabilitatea şi a crea un model standard de folosire a forţei de către ofiţerii de poliţie.

Iar primarul din New York, Bill de Blasio, a ridicat duminică dimineaţa interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii impusă în contextul manifestaţiilor împotriva rasismului declanşate după moartea lui George Floyd.

Interdicţia de circulaţie în intervalul orar 20.00 şi 05.00 ia sfârşit „imediat”, a transmis de Blasio pe Twitter.

Anunţul vine înainte de începutul relaxării, luni, a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de Covid-19, care a afectat grav metropola americană, cel mai recent bilanţ indicând 21.000 de morţi.