Președintele american Donald Trump se va întâlni cu liderul rusVladimir Putin vineri la Osaka, în cadrul reuniunii G20 din 28-29 iunie.
Întâlnirea va coperi mai multe subiecte, inclusiv tensiunile legate de Iran, Venezuela, Afganistan și Siria.
Consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov, a confirmat întâlnirea și a declarat că aceasta este programată să dureze circa o oră, potrivit Tass.
Canalul ABC a informat că Trump le-a declarat reporterilor că se așteaptă să aibă cu Putin o discuție bună, dar conținutul acesteia nu va fi public. Trump a fost obiectul unei lungi anchete realizate de procurorul special Robert Mueller, care a conchis că nu a existat o complicitate a președintelui american cu Moscova în alegerile din noiembrie 2016.
Noua întâlnire Trump – Putin are loc pe fondul anunțului Rusiei că va începe în iulie livrarea sistemului său avansat de apărare aantiaeriană S-400 către Turcia, iar livrările vor fi încheiate până la sfârșitul anului.
Washingtonul a avertizat Ankara că achiziționarea sistemului rusesc riscă să torpileze programul F-35 și alianța în cadrul NATO a celor două țări.
Pe marginea acestui subiect, secretarul american al Apărării, Mark Esper, s-a întâlnit cu omologul său turc miercuri la Bruxelles.
Rolul Rusiei în Siria este și el pe agendă, Statele Unite fiind preocupate de viitor acestei țări după sfârșitul războiului civil și eradicarea ISIS, la care a contribuit.
Washingtonul nu dorește o ofensivă a regimului sirian al lui Assad în nord dar vrea stabilizarea Siriei răsăritene, unde aliații americanilor din Forțele Democratice luptă în continuare cu celulele rămase din ISIS.
Apărarea aeriană rusă a interceptat recent drone care zburau de la Idlib (nord) cu misiunea de a ataca o bază aeriană rusă în Siria, scrie Jerusalem Post.
Un alt punct fierbinte pe agenda întâlnirii este Iranul. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a criticat noile sancțiuni impuse de Statele Unite republicii islamice. E a afirmat că ele amintesc de politicile eșuate americane în regiune, inclusiv invazia din 2003 a Irakului.
„Cu toții știm rezultatul. În mai 2003, Statele Unite au proclamat victoria democrației în Irak. Trageți singuri concluzia cum s-a manifestat această democrație în ultimii 16 ani”, a spus Lavrov citat de Tass.
Rusia este îngrijorată de creșterea tensiunilor dintre Washington și Teheran. Moscova este conștientă că, după opt ani, conflictul sirian este pe punctul de a se închide și că pentru a menține regimul Assad la putere are nevoie ca nici un alt conflict să nu izbucnească în regiune.
Putin este conștient și că orice conflict dintre Statele Unite și Iran ar afecta Siria și Irakul, în ambele țări Rusia având interese majore.
Cu toate acestea, comentează Jerusalem Post, timpul alocat pentru întâlnirea Trump – Putin nu pare a fi suficient pentru a discuta toate aceste probleme regionale.