Trump nu se înmoaie: se anunță o guvernare conservatoare dură

Trump nu se înmoaie: se anunță o guvernare conservatoare dură

Nominalizările pentru viitorul executiv indică intenția clară a noului președinte american de a nu renunța la nici una din promisiunile care i-au atras valuri de ură din partea cercurilor de stânga

Donald Trump s-a întâlnit sâmbătă cu fostul său inamic republican, Mitt Romney, iar duminică a avut o întrevedere cu Wilbur Ross, un miliardar cunoscut ca „regele falimentelor”, în cadrul consultărilor pentru completarea viitorului guvern. Întâlnirile au avut loc la Trump International Gulf Club din New Jersey și la ele a participat și vicepreședintele ales Mike Pence, un conservator catolic.

Capitalist pursânge

Wilbur Ross, capitalist pursânge în vârstă de 78 de ani, celebru pentru restructurările companiilor roase de datorii din domeniul cărbunelui și oțelului (două ramuri industriale care au avut mult de suferit în timpul președinției lui Obama, deoarece contraveneau planurilor de luptă împotriva încălzirii globale), este un critic aprig al Acordului Nord-American de Liber Schimb, înțelegerea comercială dintre SUA, Canada și Mexic despre care Trump a afirmat că este „cel mai prost tratat comercial din istorie” și a promis că va îl va renegocia. Ross va ocupa foarte probabil postul de secretar pentru comerț în viitorul executiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul „moderat”

Mitt Romney, un republican moderat, care a candidat împotriva lui Obama în prezidențialele din 2012, are șanse să devină viitorul secretar de stat. Într-o scurtă declarație după întâlnire, Romney a afirmat că a avut cu Trump „o discuție cuprinzătoare” despre „diferite regiuni ale lumii”. Anterior, Romney a fost un aprig dușman al lui Trump, pe care l-a numit „trișor” și „farsor”. De asemenea, a spus că „politica sa externă este foarte, foarte neînțeleaptă”.

Nominalizările făcute până acum de Donald Trump (cu excepția, poate, a lui Romney) pentru viitorul său guvern arată că acesta dorește o guvernare conservatoare care să pună în practică toate promisiunile controversate ce i-au atras valuri de ură.

Generalul inamic al islamiștilor

El l-a numit pe Mike Flynn, un general în retragere, fost șef al Serviciului de Informații al Armatei, în postul de consilier pentru securitatea națională. Flynn declara recent că privește NATO cu suspiciune și că Statele Unite ar trebui să dezvolte „un nou set de alianțe pentru secolul XXI”. În nici un caz, această afirmație a generalului nu trebuie privită ca un semn al retractilității Americii din punctele fierbinți ale planetei. Flynn își exprima săptămâna trecută exasperarea față de „răbdarea strategică” a lui Obama față de sporirea puterii nucleare a Coreei de Nord. Nu de mult, fostul general a scris un articol în care afirma că America se află întrun „război global” împotriva „unei alianțe inamice care merge de la Phenian, în Coreea de Nord, până la Cuba și Caracas”. Stânga corectă politic a fost groaznic de iritată și de o altă afirmație a lui Flynn: „Teama de musulmani este rațională”. Spre deosebire de administrația Obama, generalul este partizanul unei politici americane pro-active în Orientul Mijlociu, mai ales împotriva forțelor care susțin grupărilor teroriste.

Frăția Musulmană, de la complicitate, la ilegalitate

În aceeași ordine de idei, Walid Phares, consilier al lui Trump pentru politica externă, declara acum câteva zile că viitoarea administrație va declara Frăția Musulmană ca organizație ilegală pe teritoriul Statelor Unite. Sunt notorii legăturile cu această grupare islamistă ale Humei Abedin, mâna dreaptă a lui Hillary Clinton, sau ale Daliei Mogahed (prima femeie cu văl islamic de la Casa Albă), consilier pe probleme religioase al lui Obama. Însuși fostul președinte avea în biroul său bustul din bronz al lui Azhar Azeez, liderul Frăției Musulmane din America, care înlocuise bustul lui Churchill. Trump a promis că îl va readuce în Biroul său pe Churchill și-l va arunca pe Azeez.

Homosexualitatea, „o încălcare a legii lui Dumnezeu”

Un alt nume care a stârnit mulți nervi în cercurile neomarxiste este Ken Blackwell, fost secretar de stat în Ohio, responsabil cu domeniul politicii interne în echipa lui Trump care se ocupă de tranziția puterii. Acest politician de culoare este un apărător hotărât al familiei tradiționale și declară că homosexualitatea este „o încălcare a legii lui Dumnezeu”, iar persoanele gay pot fi vindecate. Din acest punct de vedere, Blackwell a comparat homosexualitatea cu cleptomania sau piromania.

„Rasistul” Procuror General

Pentru funcția de Procuror General, Trump l-a nominalizat pe senatorul de Alabama, Jeff Sessions, cunoscut ca un dușman al imigrației și care, acum 30 de ani, nu a fost acceptat ca judecător federal din motive de „rasism”. El ar fi declarat că două celebre ONG-uri care militează pentru drepturile minorităților - NAACP (Asociația Națională pentru Progresul Oamenilor de Culoare) și ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile) – sunt „antiamericane”.

Thomas Figures, un avocat de culoare care a lucrat pentru Sessions, pe când acesta era procurorul statului Alabama, s-a plâns că șeful lui i-a spus de mai multe ori „băiete”. În plus, Sessions glumea în legătură cu membrii Ku Klux Klan, despre care afirma: „mi s-au părut OK, până am aflat că fumează marijuana”. Viitorul Procuror General a respins în repetate rânduri aceste acuzații, calificându- le drept „grotești”.

„Antisemitism” în apărarea Israelului

Nu în ultimul rând, în rândurile democraților și ale stângii ONG-iste a stârnit frisoare nominalizarea lui Stephen Bannon ca șef al echipei de consilieri a lui Trump de la Casa Albă. Bannon, care a condus campania electorală a lui Trump, a fost și directorul executiv al platformei Breibart, cunoscută pentru conservatorismul său fără rest. În calitate de director al Breitbart, Bannon a fost acuzat de „antisemitism” pentru un articol publicat pe 15 mai anul acesta, intitulat „Bill Kristol, jefuitorul republicanilor, evreu renegat”.

Culmea este că respectivul articol a fost scris de un evreu, David Horowitz, și acuza administrația Obama că favorizează islamismul radical, punând în pericol aliatul numărul 1 al Americii, Israelul.

Tabăra democrată, aflată în degringoladă după înfrângerea lui Hillary Clinton, s-a arătat panicată de nominalizările lui Trump, care dovedesc intențiile sale clare de dreapta. Ron Wyden, senator de Oregon, a declarat pentru New York Times: „Președintele ales a creat o echipă pentru Casa Albă care întrupează retorica sa cea mai dezbinatoare din campania electorală”.