Dezvăluiri: Trump vrea mai mulţi MARINES în Asia pentru a OPRI EXPANSIUNEA Chinei
- Antonia Hendrik
- 12 februarie 2018, 12:25
Trump vrea să crească prezenţa militară a Stetelor Unite în tot extremul Orient şi pare intenţionat să trimită noi divizii de marines, dar în acelaşi timp evaluează şi exit-strategy din Orientul Mijlociu.
Dezvăluirea vine de la Wall Street Journal care a făcut referire la acest zvon care circulă de fapt insistent pe coridoarele Pentagonului şi care ar putea să devină rapid realitate. Totul, normal, cu obiectivul de a lansa un semnal în confruntările cu China dar şi Rusia, care posedă cea mai mare parte a teritoriului său în continentul asiatic. ''Departamentul Apărării evaluează continuu cum anume implicăm forţele noastre în toată lumea, dar ar fi inoportun să discutăm de orice planificare în curs'', a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Christopher Logan la CNBC. Cuvinte care nu dezmint, dar nici nu confirmă noua strategie a Casei Albe şi a Pentagonului.
Ideea Pentagonului împarte părerile analiştilor. Unii sunt critici în privinţa planului şi cred că ar putea să adauge noi tensiuni cu China şi Coreea de Nord, mizând mai ales pe cartea fricii. Unităţile de marines, în fapt, sunt proiectate ca o forţă de reacţie rapidă cu capacitatea de a desfăşura orice fel de operaţiune. Iar aceasta poate induce altor State ideea de a considera eventualitatea unei sosiri de noi forţe SUA ca startul unei noi perioade de tensiuni.
''Este un joc direct cu preocupările şi temerile Coreei de Nord asupra faptului că suntem pregătiţi practic în orice moment de un atac'', a spus locotenent-colonelul Daniel Davis, fostul consilier al forţelor armate ale Coreei de Sud şi acum expert consultant al Apărării. ''O diplomaţie eficace nu poate avea loc dacă ai un buzdugan deasupra capului, al partenerului tău de negocieri'', a mai spus Davis pentru CNBC. Cu riscul ca Pekinul să considere acest gest o altă tentativă din partea Washingtonului de a pune în pericol politica chineză într-o zonă pe care o consideră parte a influenţei sale, notează occhidellaguerra.
Posibilitatea ca SUA să trimită mai mulţi marines în Asia orientală vine când Joseph Dunford vizitează regiunea Indo-Pacific pentru a asigura aliaţii de implicarea americană în descurajarea ameninţărilor provenind din partea Coreei de Nord, mai ales cu privire la Marea Chinei Meridionale. ''Nu există o modalitate mai puternică pentru a demonstra implicarea noastră privind aliaţii noştri decât aceea de a fi prezenţi fizic'', a spus ''Fighting Joe' '(supranume după cel al lui Joseph Hooker, general din războiul civil american), în timpul unei vizite în Australia. O alegere care ar putea fi citită într-o manieră negativă fiindcă e făcută în timpul armistiţiului olimpic din Coreea. În aceste momente SUA se poate lăuda cu o forţă extrem de importantă pe frontul din Pacific.
Actuala administraţie pune presiune pe China construind o alianţă indo-pacifică ce înconjoară continentul asiatic. India, Australia şi Japonia se află în prima linie în contraopoziţie la Pekin, cu Coreea de Sud, care, însă, încearcă o apropiere treptată de ''dragon''. Varianta cu mărirea numărului de militari în Extremul Orient ar putea fi începutul unei noi faze strategice a SUA.. Acolo, în Pacific, strategia americană are un adversar foarte important precum China, dar şi altă super putere în partea sa orientală: Rusia. National Security Strategy a lui Trump consideră acea parte a lumii ca fiind punctul nevralgic privind China, ca zonă ce va dicta destinul relaţiilor dintre cele două super puteri (poate trei), care-şi revendică Pacificul.