Trump joacă la cacealma? Republicanul privește spre Casa Albă în 2024

Trump joacă la cacealma? Republicanul privește spre Casa Albă în 2024 donald trump susținător sursa: Casa Albă

Președintele Donald Trump ar fi purtat discuții despre o posibilă candidatură a sa la președinție la alegerile din 2024, pe fondul refuzului de a admite rezultatele alegerilor din acest an, în care Joe Biden a fost anunțat drept câștigător, arată NationalInterest.

Deși a declanșat o serie de atacuri în instanță în statele-cheie, unde alegătorii par că l-au preferat Biden, Trump le-ar fi spus deja consilierilor săi că se gândește că ar putea candida la Casa Albă peste patru ani, au declarat surse pentru Axios.

În SUA, președinții se limitează la două mandate, dar nu acestea nu trebuie să fie consecutive.

„Odată ce ai pierdut, e greu să mai ai elanul necesar pentru a câștiga nominalizarea și apoi alegerile generale. Acest lucru este valabil mai alesc că, de obicei, majoritatea președinților sunt realeși”, a declarat Jonathan Krasno, profesor de științe politice la Universitatea Binghamton. Expertul mai spune că este „extrem de neobișnuit ca un președinte să candideze pentru mandate non-consecutive”, însă a menționat cazul președintelui Grover Cleveland, singurul președinte din istorie care a părăsit Casa Albă și a revenit în funcție, pentru al doilea mandat, patru ani mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președinții care nu sunt realeși, precum Trump, sunt „de obicei considerați foarte de afectați politic” de înfrângerea electorală anterioară, a spus Krasno. Informația privind o candidatură lui Trump în 2024 e cel mai clar indiciu potrivit căruia președintele ar fi recunoscut, în cadru privat, că a pierdut alegerile, deși echipa sa de campanie continuă să conteste, în instanțe, voturile prin corespondență generate de pandemia de coronavirus.

Creșterea acestui tip de vot, susține președintele, a declanșat frauda electorală și, prin urmare, alegeri furate. Republicanii din Congres au preluat această retorică, subliniind necesitatea unui ample anchete a alegerilor. „Având în vedere numărul mare de voturi primite de Trump, nu e de mirare că este interesat să candideze din nou. Fără a aduce o dovadă a unor probleme din sistemul electoral, este surprinzător că atât de mulți aleși republicani, inclusiv cei care au slujit în Senat cu Joe Biden, nu au reușit să-l recunoască pe Biden ca președinte ales ”, afirmă și Michael J. Hanmer, profesor de politică și director de cercetare al Centrului pentru Democrație și Angajament Civic de la Universitatea din Maryland.

"Evident, Trump gândește așa și datorită bastionului său republican și pentru că pare că a reușit să convingă o mare majoritate a republicanilor că a câștigat de fapt alegerile, în ciuda faptelor", a spus Krasno. „Dacă ar fi mai tânăr, ar fi greu să pariezi împotriva lui. Pentru moment, nimeni cu șanse de a câștiga nu ar îndrăzni să alerge împotriva lui”, continuă el.