Trump ÎNCÂNTAT de declaraţiile POZITIVE venite din Coreea Sud şi cea de Nord: Totul se datorează MIE
- Antonia Hendrik
- 7 martie 2018, 11:22
Preşedintele american Donald Trump a salutat semnalele de deschidere ale Coreei de Nord asupra unui eventual dialog cu Statele Unite, totodată apelând la prudenţă în aşteptarea paşilor concreţi. Conducătorii celor două Corei ar trebui să se întâlnească pentru o întâlnire la vârf în Zona Demilitarizată (DMZ). Seulul asigură că Phenianul era gata să abordeze cu Washingtonul chestiunea absolut tabu cea a denuclearizării.
Întrebat despre reculul spectaculos, după luni de zile de escaladă verbală până la temerile asupra unei înfruntări armate, Trump a caracterizat că declaraţiile venite din Sud ca şi din Nord sunt ''foarte pozitive''. ''Aceasta va fi bine pentru omenire, bine pentru Coreea de Nord, bine pentru toată peninsula, dar vom vedea ce se va mai întâmpla'', a adăugat el, considerând ''sinceră'' oferta de dialog formulată de Phenian.
Cui i se datorează această evoluţie a lucrurilor? ''Mie'', a răspuns el surâzând la conferinţa de presă, potrivit AFP.
Dar câteva ore mai târziu, departamentul de Stat a anunţat noi sancţiuni împotriva Pehnianului după ce a remarcat că regimul nord-coreean a folosit agentul VX, o substanţă neurotoxică clasată ca armă de distrugere foarte puternică, pentru a asasina în 2017, în Malaezia, pe Kim Jong Nam, fratele vitreg aflat în dizgraţia lui Kim Jong-un. Coreea de Nord fiind deja lovită de sancţiuni internaţionale stricte, această hotărâre n-ar trebui totuşi să aibă decât un impact destul de mic.
Pe de altă parte, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la toate părţile implicate să profite de aceste discuţii pentru a face paşi ''către o pace durabilă şi spre denuclearizare''.
Acelaşi sunet de clopoţel vine şi de la Pekin care a făcut apel la cele două Corei să profite de şansa lor, după ce a salutat ''demersurile pozitive'' ale întâlnirii dintre liderul nord-coreean şi o delegaţie sud-coreeană. Rămâne de remarcat că executivul american a insistat de-a lungul întregii zile de ieri privind neîncrederea faţă de un regim care, după atâtea decenii, ''nu-şi ţine promisiunile''.