Trump îl alege pe Brendan Carr pentru a conduce Comisia Federală de Comunicații

Președintele ales Donald Trump a anunțat duminică alegerea comisarului Comisiei Federale de Comunicații (FCC) Brendan Carr pentru a ocupa funcția de președinte, promovând un aliat pentru a conduce agenția independentă care supraveghează peisajul comunicațiilor din America.

Brendan Carr, noul președinte al FCC

Carr, care în prezent îndeplinește funcția de comisar republican senior la FCC, o va înlocui pe actuala președintă Jessica Rosenworcel la conducerea influentei agenții independente care supraveghează reglementarea comunicațiilor atât pe plan intern, cât și internațional.

Numirea vine în contextul în care Trump caută să restructureze agențiile federale cheie înainte de întoarcerea sa în funcție. Mandatul lui Carr se încheie în 2029, iar Trump a menționat „munca sa excelentă” ca motiv pentru desemnarea sa ca președinte permanent.

În anunțul său, Trump a subliniat angajamentul lui Carr față de libertatea de exprimare  descriindu-l ca „un războinic pentru libertatea de exprimare” care a „luptat împotriva războiului legislativ care a sufocat libertățile americanilor și a încetinit economia noastră.”

Carr trebuie să se axeze pe comunicațiile rurale

Conform declarației de tranziție a lui Trump, Carr se va concentra pe încheierea a ceea ce președintele ales a descris ca fiind un „asalt reglementar” pe care îl susține că a fost „criptelează Creatorii de Locuri de Muncă și Inovatorii Americii”.

Se așteaptă ca noul președinte să prioritizeze, de asemenea, dezvoltarea telecomunicațiilor rurale, Trump subliniind în mod special angajamentul lui Carr de a se asigura că „FCC oferă pentru America rurală.”

Trump a cerut revocarea anumitor licențe

Relația lui Carr cu FCC datează din 2012, când a fost consilier al președintelui de atunci Ajit Pai, înainte de a fi nominalizat în comisie de Trump în 2017.

Procesul său de confirmare în Senat s-a dovedit a fi remarcabil de lin, obținând aprobarea unanimă de trei ori, o rară dovadă de sprijin bipartizan în procesele de confirmare de obicei controversate din Washington.

Numirea vine pe fondul tensiunilor continue legate de reglementarea mass-media. Trump a cerut revocarea anumitor licențe de difuzare în cel puțin 15 ocazii.

Selecția lui Carr a atras o atenție deosebită datorită contribuției sale la Proiectul 2025, planul de acțiune al Heritage Foundation pentru un posibil al doilea mandat Trump.

A redactat un capitol detaliind schimbările propuse în operațiunile FCC, deși Trump încercase anterior să se distanțeze de document în timpul campaniei sale.

Carr și Musk se sprijină reciproc

Președintele nou ales aduce o expertiză juridică substanțială în noua sa funcție. Înainte de a ocupa funcția de la FCC, Carr a lucrat ca avocat specializat în litigii de apel și probleme de reglementare și a fost asistent judiciar pentru judecătorul Dennis Shedd la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul al Patrulea.

Calificările sale academice includ un J.D. de la Școala de Drept Columbus a Universității Catolice a Americii, unde a absolvit magna cum laude și a fost editor al Revistei de Drept a Universității Catolice.

Brendan Carr / Sursa foto: wikipedi

În ultimele luni, Carr a fost în centrul atenției pentru sprijinul său acordat eforturilor lui Elon Musk de a asigura subsidii pentru serviciul de internet de bandă largă și pentru reacția sa la adresa apariției vicepreședintei Kamala Harris la „Saturday Night Live."

Brendan Carr, susține dreptul la liberă exprimare al cetățenilor de rând

După anunț, Carr și-a exprimat recunoștința pe X, scriind: „Mulțumesc, Președinte Trump! Sunt onorat și umilit să servesc ca Președinte al FCC. Acum ne apucăm de treabă."

Ulterior, el a mai postat un mesaj: „Trebuie să demontăm cartelul cenzurii și să restabilim drepturile de liberă exprimare pentru americanii de rând.”

CNN și CBS nu sunt sub licență FCC

Deși FCC deține un puternic putere de reglementare asupra comunicațiilor din Statele Unite, este important de menționat că autoritatea sa are limitări specifice. Agenția nu licențiază rețele naționale precum CNN și CBS, ambele subiecte frecvente ale criticilor lui Trump, conform Newsweek.

În schimb, autoritatea sa principală de licențiere se extinde asupra stațiilor locale, care primesc termene de opt ani. În mod notabil, comisia nu a refuzat nicio cerere de reînnoire de licență în ultimele decenii.