De la începutului epidemiei, Donald Trump a fost cel mai important ambasador al clorochinei, un tratament anti-paludism elogiat în Franța de profesorul Didier Raoult, considerat de mulți drept cel mai mare epidemiolog din lume.

Acum, liderul american pare să fi trecut la o etapă superioară: el a dezvăluit luni, într-o discuție cu  ziariștii de la Casa Albă, că ia preventiv clorochină „de 10 zile”.

„Iau un comprimat pe zi”, a anunțat Trump mândru, explicând: „Nu cunoașteți expresia: ce ai de pierdut?”.

Ironic, președintele a adăugat: „așteptam să văd ochii ziariștilor aprinzându-se când le spun asta”. „Da, iau câte una de o săptămână și jumătate și sunt bine mersi”, a râs el.

Trump a făcut aluzie la avertismentele autorităților de sănătate americane față de utilizarea hidroxiclorochinei, în afara testelor clinice autorizate, „din cauza riscurilor de tulburări ale ritmului cardiac”.

El nu a contenit să laude medicamentul anti-paludism, despre care a spus că a „auzit multe lucruri extraordinar de pozitive”: „Este foarte entuziasmant. Cred că poate schimba radical situația. Sau poate că nu. Însă, după ce am văzut, poate schimba situația”, spunea Trump la jumătatea lunii martie.

Luni, în fața ziariștilor, el a explicat că „numeroase persoane iau, în special cele care sunt în prima linie, pentru a nu se infecta. Nu îmi va face rău”, a spus președintele, adăugând că se testează cu regularitate și nu a avut „nici un simptom”.

Totuși, înainte de a lua clorochina, Trump l-a consultat pe medicul Casei Albe, Sean Conley, și că a primit aprobarea. Conley a confirmat informația, explicând că a ajuns la concluzia că „avantajele potențiale ale tratamentului sunt net superioare față de riscurile relative”.