Evenimentul ZileiPoliticaCe făceau Trump și Giuliani când Capitoliul era luat cu asalt. Asta le întrece pe toate

Ce făceau Trump și Giuliani când Capitoliul era luat cu asalt. Asta le întrece pe toate

Ce făceau Trump și Giuliani când Capitoliul era luat cu asalt. Asta le întrece pe toate
În timp ce Capitoliul era luat cu asalt de către protestatari, Donald Trump și Ruddy Giuliani, avocatul său, le telefonau senatorilor pentru a le cere să amâne validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

O informație oferită de către jurnaliștii de la CNN pune pe jar SUA. În timp ce Capitoliul era luat cu asalt de către protestatari, Donald Trump și Rudy Giuliani, avocatul său, le telefonau senatorilor.  Aceștia le cereau să amâne validarea rezultatului alegerilor prezidențiale, scrie CNN.

Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA, l-a sunat pe telefonul personal pe senatorul republican Mike Lee. Acțiunea a avut loc în jurul orei locale 14:00, când protestatarii luaseră cu asalt Capitoliul, (n.red 21:00 ora României).

După câteva zeci de secunde în care au discutat, Trump a spus că ar fi vrut să vorbească, de fapt, cu senatorul Tommy Tuberville și că a primit un număr de telefon greșit.

În cele din urmă, Trump a reușit să ia legătura cu Tommy Tuberville. Aceștia au vorbit aproximativ 10 minute, timp în care Trump a încercat să îl convingă pe senator să aducă obiecții suplimentare cu privire la votul Colegiului Electoral. Se viza blocarea validării în funcție a președintelui ales Joe Biden. Spre ghinionul lui Trump, convorbirea a fost brusc întreruptă când senatorii, pentru siguranța lor, au fost mutați într-o altă încăpere.

Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, a efectuat un al doilea apel

După doar câteva minute, în încercarea disperată de a opri validarea lui Biden, Rudy Giuliani a încercat să îl contacteze din nou pe senatorul Tommy Tuberville. A folosit același număr greșit ca prima dată. Astfel, Giuliani l-a apelat tot pe Mike Lee.

Cum acesta nu a răspuns la apel, Ruddy Giuliani a lăsat un mesaj vocal, similar cu cel trimis unui alt senator republican. Transcriptul mesajului a fost publicat de site-ul The Dispatch.

„Senatorul Tuberville? Sau ar trebui să spun Antrenorul Tuberville. Sunt Rudy Giuliani, avocatul președintelui. Vă sun pentru că vreau să discutăm despre cum încearcă ei (democrații – n.r.) să grăbească lucrurile. Avem nevoie de voi, prietenii noștri republicani, să încetinim lucrurile, pentru a vă putea aduce mai multe informații”, a spus Giuliani.

Acesta făcea referire la acuzațiile nefondate de fraudă electorală la alegerile prezidențiale.

„Știu că ședința se reia diseară la 8.00, dar… singura strategie de urmat este să ridicăm obiecții la (rezultatele din – n.r.) cât mai multe state. Astfel încât să prelungim ședința până mâine, ideal până mâine seară”, a mai spus Giuliani.

Trump și Giuliani considerau că Tuberville este un om-cheie în grupul de șese senatori republicani. Aceștia ar fi votat pentru ridicarea unor obiecții cu privire la rezultatul alegerilor din statul Arizona.


Accesează: