Trump pune lumea în GARDĂ: Fake news-urile vor sfârşi prin a provoca un război. Sunt periculoase şi scârboase, un instrument pentru a împrăştia dihonie şi neîncredere

Trump pune lumea în GARDĂ: Fake news-urile vor sfârşi prin a provoca un război. Sunt periculoase şi scârboase, un instrument pentru a împrăştia dihonie şi neîncredere

E aproape ziua în care sângele de pe podeaua sălii de presă va fi sângele de pe mâinile preşedintelui. Sunt cuvintele lui Bret Stephens, premiat cu Pulitzer, ex director al Jerusalem Post şi comentator politic de vârf al New York Times, Wall Street Journal şi NBC. Şi chiar din coloanele ziarului New York Times lansează ameninţarea sa şocantă, în trimp ce pe Twitter, Donald Trump continuă aceleaşi atacuri împotriva presei, punând pe toţi în gardă: Fake news-urile vor sfârşi prin a provoca un război.

''Sunt periculoase şi scârboase, un instrument pentru  a împrăştia dihonie şi neîncredere'', atacă preşedintele, alimentând o climă apăsătoare mai ales între corespondenţii aflaţi la Casa Albă. Aceasta fiindcă magnatul în ultimele zile a intensificat cu o vigoare fără precendent ofensiva sa împotriva media care, cu  mici excepţii, a numit-o ''duşman al poporului''. Detractorii îl compară pe Trump cu Putin, Erdogan şi alţi oameni puternici ai zilei. Cu toate că fiica sa preferată a declarat în urmă cu câteva zile că nu e de  acord cu tatăl său.

Bariera de foc împotriva presei coincide - întâmplător sau nu - cu unul din momentele cele mai dificile pentru Trump de când s-a instalat în Biroul Oval. Cei care îi sunt alături vorbesc despre insomniile preşedintelui, foarte îngrijorat de faptul că cercetările Rusiagate pot implica direct exponenţi ai familiei sale, de la fiul Donald jr. până la ginerele Jared Kushner. Din cauza aceasta a intensificat tirul împotriva media şi chiar împotriva procurorului special Robert Mueller cel care coordonează ancheta.

Asociaţiile interesate - cum a făcut-o Bret Stephens în NYT - denunţă o creştere a ameninţărilor cu moartea a jurnaliştilor şi reporterilor. Confirmare că alarma lansată de Naţiunile Unite n-a fost una în vânt: atacurile lui Trump către media ameninţă democraţia, violează libertatea presei şi legile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, dar riscă şi să declanşeze o adevărată violenţă împotriva jurnaliştilor, denunţă câţiva trimişi speciali ai ONU, specialişti în libertatea de expresie şi apărarea drepturilor omului, ca David Kaye şi Edison Lanza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp se multiplică episoadele de contestare către reporterii care-l urmează pe preşedinte, mai ales în timpul mitingurilor pe care Trump a început să le facă în toată America în vederea alegerilor de jumătate de mandat din noiembrie, când americanii vor fi chemaţi să reînnoiască mare parte din Congres. În vizorul susţinătorilor preşedintelui, se află mai ales angajaţii CNN pe care îl urăşte şi pe care a reînceput să-l numească ''Fabrica de fake news'', titrează Huffingtonpost.